Interzicerea lui Trump pe social media – Cenzură nejustificată sau taxare necesară a derapajelor? „Sunt implicate și serviciile de securitate ale Statelor Unite”

Cenzură nejustificată sau taxare necesară a derapajelor? Eliminarea lui Donald Trump de pe rețelele de socializare a stârnit o dezbatere furtunoasă legată de libertatea de exprimare.

Facebook, Twitter și Google consideră că a incitat la violență și l-au sancționat. Președintele Americii critică, însă, decizia companiilor Big Tech. Inclusiv Merkel, care în trecut nu ezita să îl taxeze pe Trump, spune că închiderea conturilor reprezintă o problemă pentru drepturile fundamentale.

Profesorul de sociologie Antonio Momoc crede, însă, că reacția giganților din social media este îndreptățită și că oferă o lecție de care fiecare trebuie să țină seama: „În afara internetului știu că există o lege care mă poate pedepsi. Pe internet am impresia că pot să fac asta și am scăpat de orice fel de consecință legală. Asta e impresia pe care mulți o avem”.

Ar fi bine, însă, ca deciziile de închidere ale conturilor să fie luate de autorități, crede sociologul Antonio Momoc. Altfel, putem să ajungem la dictatura giganților IT: „Companiile IT au un mare avantaj de a fixa agenda publică și de a fixa cine are dreptul să vorbească și cine nu are dreptul să vorbească”.

Vitalie Eșanu, antreprenor IT din Republica Moldova, este pasionat de disputa politică – social media. A creat o aplicație care filtrează mesajele despre politicieni, ca să nu cazi în capcana „bulelor“. Despre izolarea lui Trump pe internet are propria teorie.

„Ceva s-a întâmplat mai profund decât ce vedem noi la suprafață în care sunt implicate și serviciile de securitate ale Statelor Unite, nu doar companiile de capul lor au acționat”, a spus Vitalie Eşanu.

Exit mobile version