- Iohannis spune că alegerile parlamentare vor fi pe 6 decembrie
- Președintele spune că nu are sens să amânăm alegerile
- Ciolacu: „Guvernul a gestionat catastrofal pandemia”
Românii vor merge din nou la alegeri peste mai puțin de două luni. Iohannis spune că nu e nicio diferență, din punct de vedere epidemiologic, dacă ne votăm parlamentarii în decembrie sau în martie.
Klaus Iohannis, președintele României: „Cu cât am putea să amânăm alegerile? Constituția ne spune maximum trei luni. Și atunci ajungem la sfârșitul iernii. Nu cred că cineva își imaginează că situația epidemiologică peste trei luni va fi net mai bună în iarnă spre primăvară, față de 6 decembrie. Actul de votare în sine nu este mai periculos decât mersul după pâine, de exemplu.”
Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Nu PSD amână alegerile. PSD se pregăteşte de alegeri pentru data de 6 decembrie. Dacă Guvernul va gestiona la fel de catastrofal pandemia, este posibil să avem o amânare a alegerilor. Chiar și USR, partener cu PNL, din când în când, crede că amânarea alegerilor e o decizie rezonabilă.”
Dan Barna, președinte USR: „Cât timp sistemul sanitar funcţionează, cât lucrurile acestea sunt sub control, şi alegerile pot să aibă loc. În momentul în care ai un număr mare de cazuri, amânarea lor devine o alternativă rezonabilă.”
Cum arătau cifrele înainte de alegerile 27 septembrie, când aproape 8,5 milioane de români au mers să voteze
Acum două săptămâni, aveam 1.639 infectări, din 24.278 de teste. Deci cam 6% pozitivitate.
Azi am avut 3.130 de cazuri noi și 30.191. Peste 10% pozitivitate. Asta arată cifrele, nu spunem că avem mai multe infectări strict din cauza alegerilor, deși probabil au avut un rol.
Ce argumente are Iohannis pentru alegerile din 6 decembrie
Unul din argumentele lui Iohannis e că dacă rămânem cu același parlament după 20 decembrie, acesta nu va mai putea să adopte legi organice – sunt acelea care se aplică în foarte multe domenii.
Pentru că asta prevede Constituția. Există și un alt argument, cu siguranță, în favoarea organizării alegerilor pe 6 decembrie – PNL e într-un moment bun, din punct de vedere electoral, iar procentele de acum ar putea să scadă până în martie, având în vedere criza medicală.
Trebuie să vorbim și despre argumentul economic: mărirea pensiilor cu 40%, greu de anulat cu actualul Parlament, însă posibilă cu un legislativ în care majoritatea e alta.