• Ion Cristoiu: Au trecut de la alegeri mai mult de cele 30 de zile. Partidul Naţional Liberal a dispărut fără urmă din spaţiul public. Alegerile au fost un dezastru. Ar fi fost de aşteptat ca rezultatul să provoace în PNL o fierbere de proporţii. E drept, în PNL s-a constituit o Grupare reformistă, avînd drept purtător de cuvînt pe Rareş Bogdan.
  • Ion Cristoiu: Într-un interviu înregistrat vineri, 15 ianuarie 2021, şi programat să fie difuzat la Aleph News duminică seara de la ora 20 la 21, Rareş Bogdan a întreprins o analiză devastatoare a slăbiciunilor care au dus PNL la dezastrul din 6 decembrie 2020.
  • Ion Cristoiu: Rareş Bogdan a exprimat în interviu teama ca după guvernarea 2020-2024 PNL să n-aibă soarta PNŢCD după guvernarea 1996-2000. Indiscutabil, evitarea unui astfel de destin depinde nu atît de calitatea guvernării, cît de calitatea vieţii de partid. Dacă nu dă în clocot, PNL riscă să moară încetul cu încetul.

Publicistul Ion Cristoiu atrage atenţia că de la alegerile parlamentare până acum, PNL s-a complăcut într-o băltire călduţă şi nimeni, nici măcar Ludovic Orban, nu a plătit pentru eşecul din 6 decembrie, ceea ce dă ocazia grupării reformiste, reprezentată de Rareş Bogdan, să înceapă ofensiva de schimbare a stării de lucruri din partid, semnalul fiind dat deja de prim-vicepreşedintele liberal la Interviurile lui Cristoiu, emisiune difuzată duminică, 17 ianuarie, de la ora 20.00, la Aleph News.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Nae Ionescu a fost, prin ziarul Cuvîntul şi prin comentariul publicat pe prima pagină, cum se cuvenea, în anii dintre cele două Războaie mondiale, editorialului, care exprima poziţia unei publicaţii, unul dintre susţinătorii cei mai dîrzi, dar şi cei mai eficienţi ai venirii la guvernare a PNŢ după lunga guvernare PNL Ionel Brătianu. Întrucîtva situaţia amintea de una din postdecembrism:

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Lungile Guvernări PSD, între 1990-1996 şi între 2012-2019, au făcut ca o mare parte a presei să sprijine necondiţionat venirea la putere a formaţiunilor de Centru Dreapta.

Între 1922-1928, cînd se petrece acţiunea la care se referă, lunga Guvernare a fost una PNL, iar opoziţia care a venit la Putere, în 1928 a fost întruchipată de PNŢ.

După un timp de la instalarea Guvernului PNŢ condus de Iuliu Maniu relaţia lui Nae Ionescu cu partidul de Guvernămînt a început să se răcească, sfîrşind prin a deveni de ostilitate.

Au fost multe motivele acestei transformări a lui Nae Ionescu din susţinător în critic al PNŢ. Guvernul Iuliu Maniu a preluat de la Guvernul Ionel Brătianu toate şicanele – inclusiv confiscarea ziarelor, între care s-a numărat şi Cuvîntul – împotriva Presei. Guvernul Iuliu Maniu a fost reticent un timp în chestiunea revenirii în ţară a lui Carol al II-lea, revenire din care Nae Ionescu îşi făcuse Proiectul activităţii sale de ziarist.

Principalul motiv e dat însă de constatarea că, după parvenirea la Guvernare, viaţa internă a PNŢ a căzut într-o somnolenţă dezastruoasă, astfel încît Guvernul s-a substituit partidului. Ori, potrivit filozofiei politice a lui Nae Ionescu, partidele erau organisme vii, care nu-şi puteau permite momente de băltire nici după ajungerea la Guvernare.

Acest principiu al lui Nae Ionescu e valabil şi pentru PNL după alegerile din 6 decembrie 2020.

Au trecut de la alegeri mai mult de cele 30 de zile, cât fac o lună

Partidul Naţional Liberal a dispărut fără urmă din spaţiul public. Alegerile au fost un dezastru. Ar fi fost de aşteptat ca rezultatul să provoace în PNL o fierbere de proporţii. E drept, în PNL s-a constituit o Grupare reformistă, avînd drept purtător de cuvînt pe Rareş Bogdan.

Într-un interviu înregistrat vineri, 15 ianuarie 2021, şi programat să fie difuzat la Aleph News duminică seara de la ora 20 la 21, Rareş Bogdan a întreprins o analiză devastatoare a slăbiciunilor care au dus PNL la dezastrul din 6 decembrie 2020.

Păi de ce n-aţi spus aceste lucruri în forurile de conducere colectivă ale PNL? l-am întrebat pe Rareş Bogdan. Prim vicepreşedintele PNL mi-a răspuns că în timpul campaniei el, ca şi alţi lideri ai PNL, au atras atenţia asupra unei posibile catastrofe la scrutin provocate de uriaşe erori politice:

Hărţuirea Bisericii, închiderea Pieţelor, proasta comunicare în Pandemie, refuzul de demitere a unor miniştri slabi, precum Ion Ştefan, Monica Anisie.

Semnalele lor n-au avut nici un ecou.

Explicaţia?

Ludovic Orban a instalat în PNL o dictatură asemănătoare celei instaurate de Liviu Dragnea în PSD.

— Bine, bine, i-am zis, dar de ce Gruparea reformistă n-a purces la provocarea unei analize a alegerilor în forurile conducătoare?

Rareş Bogdan mi-a răspuns că n-au vrut să pună la îndoială procesul formării noului Guvern, dar mai ales al negocierilor pentru formarea noului Guvern.

Interviul de la Aleph News a fost gîndit de Rareş Bogdan ca începutul spectaculos al ofensivei de proporţii a Grupării Reformiste din Partid pentru a schimba radical starea de lucruri din Partidul de Guvernămînt.

Gruparea condusă de Ludovic Orban ar putea obiecta că PNL are nevoie de linişte, pentru că e partid de guvernămînt.

Eu cred însă că PNL are nevoie de o fierbere, de o tulburare în perioada următoare tocmai pentru că e la guvernare.

Provocările care stau în faţa PNL, multe dintre ele izvorînd din bătălia declanşată de USRPLUS pentru a cîştiga noi hălci din electoratul de dreapta, nu pot fi înfruntate eficient de partidul mort care e acum PNL.

De la alegeri pînă acum, PNL ca partid s-a complăcut într-o băltire călduţă.

Faptul că pentru dezastrul alegerilor n-a plătit nimeni, nici măcar Ludovic Orban, care trebuia să plece din fruntea PNL, aşa cum se întîmplă în Occident cu toţi liderii de partid după astfel de eşecuri, a coborît şi mai tare PNL în sondaje. Într-un efort uriaş de a supravieţui în fruntea partidului, Ludovic Orban a blocat orice dezbatere în partid, a curmat orice început de fierbere.

Pentru o formaţiune precum PNL această băltire e cel mai rău lucru cu putinţă

Timp de o lună PNL n-a existat în spaţiul public. Miniştrii, premierul au avut intervenţii. Dar nu în postura de lideri ai Partidului, ci în postura de demnitari.

Rareş Bogdan a exprimat în interviu teama ca după guvernarea 2020-2024 PNL să n-aibă soarta PNŢCD după guvernarea 1996-2000.

Indiscutabil, evitarea unui astfel de destin depinde nu atît de calitatea guvernării, cît de calitatea vieţii de partid.

Dacă nu dă în clocot, PNL riscă să moară încetul cu încetul.

Fericit că totul e bine”.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.