Publicistul Ion Cristoiu afirmă că numărul mare de protestatari care au ieșit în stradă sâmbătă seara la chemarea AUR arată nemulțumirea față de actuala guvernare, precum și efectul alierii USR PLUS cu partidul lui George Simion pe care astfel l-a legitimat, transformându-l într-unul frecventabil.

“Protestul este unul din marile evenimente. Numărul uriaș, mare…uriaș în raport cu ce putea să strîngă AUR. Nu suntem în preajma unor alegeri și dacă un partid care are în Parlament numai 10% are o asemenea forță de mobilizare înseamnă că e ceva în neregulă. Semnificațiile sunt destul de grave. Eu nu cred că numărul ăsta, care este chiar uriaș în raport chiar cu poporul român care, de regulă, nu reușește să se mobilizeze. De data aceasta este o mobilizare a unui partid. El și-a asumat asta. Cred că principala semnificație este că nu numai măsurile de restricții, ele sunt aproape în toate țările europene, au dus la această ieșire în stradă. Ele exprimă o nemulțumire față de actuala guvernare. O altă semnificație este, și o spun cu toată responsabilitatea, efectul alianței USR PLUS cu AUR. Acea moțiune de cenzură a legitimat AUR, care a fost un partid izolat pe scena politică a țării (…) Acum, prin această validare el a devenit frecventabil. Trei. Niciunul dintre liderii USRPLUS nu a luat atitudine față de demonstrație. Ei sunt vacciniști. Normal era ca, în cadrul congresului, Dacian Cioloș sau Dan Barna să ia atitudine, pentru că avem două extreme USR PLUS este adeptul absolut al vaccinării și al măsurilor de restricție și, dincolo, AUR este împotrivă”, a afirmat publicistul sâmbătă seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că Guvernul Câțu trebuie să plece pentru că nu mai are forță, iar sfidarea restricțiilor la mitingul din Piața Victoriei arată că este nevoie de reinstaurarea autorității. În opinia sa, prelungirea agoniei acestui guvern este aproape un atentat la siguranța națională.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN

O să vedeți… partidele, hai să le spunem pro europene vor plăti acest gest iresponsabil pentru că în relația dintre partide există niște limite (…) Niciodată Vadim Tudor nu ar fi reușit să adune atâta lume care să sfideze măsurile de restricție. Nu în ultimul rând este semnul că Guvernul Cîțu trebuie să plece. Nu pentru că vrea USR PLUS, nu pentru că nu mai vrea Ludovic Orban, ci pentru că nu mai are forță. Aceste sfidări ale Poliției, Jandarmeriei arată un guvern slab, ca forță. Dacă s-ar simți pumnul, în sensul autorității, a unui guvern puternic nu ar fi avut curaj. Eu cred că fiecare zi care se prelungește cu guvernul acesta … Guvernul Cîțu trebuie să demisioneze, nu pentru că vor cei de la USR PLUS. Chiar dacă vor să facă guvern minoritar trebuie să demisioneze. Guvernul se târâie, și-a epuizat bateriile. E neapărată nevoie… indiferent că e cu USR PLUS, că e cu PSD, că e minoritar, e nevoie de un nou început. Adică pleacă acest guvern, vine altul și până se erodează putem ieși din iarnă. De regulă, orice premier nou care ar veni dă un nou început și suflul ăla care e după alegeri (…) Orice prelungire și dacă e Klaus Iohannis autorul acestei prelungiri, este aproape un atentat la siguranța națională. Nu mai rezistă, nu mai merge”, a insistat publicistul.

Ion cristoiu spune că lipsa unor măsuri ferme de combatere a pandemiei își are cauza tot în slăbiciunile acestui guvern.

Guvernul Cîțu e mort, electoral s-a terminat. Mort fiind, nici Bode, nici bunica nu se mai ocupă de aplicarea legii pentru că toți zic bă, o să plec. Trebuie urgent de luni să demisioneze Cîțu și să facem guvern și dacă e minoritar, și dacă Bode e confirmat ca ministru de Interne. Deja mașinăria nu.. cine să le dea ordin? Nu pledez pentru restricții, dar dacă ai hotărât restricțiile… mai degrabă nu le hotărești decît să le hotărăști și să dea înapoi”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu susține că este prima dată în istoria postdecembristă când un guvern intră în criză la 8 luni după alegeri fără să facă nimic, iar președintele Iohannis ar trebui să-i ceară demisia premierului Cîțu pentru a da un suflu nou guvernării.

De duminică seara trebuie să declanșezi mecanismul de împrospătare a puterii, a autorității. Demisionează Florin Cîțu luni, mi se pare corect, nu-l dă jos prin moțiune de cenzură, dar demisionează, nu ca să rămână, și se formează un nou guvern. Premierul nou indifenet cine o fi și dacă e guvern minoritar și dacă e guvern cu PSD, și dacă e guvern cu USR PLUS, e nou, nou. (…) De data aceasta chiar mi se pare că e ceva în neregulă, pentru că e scăpat de sub control, nu mai e nicio autoritate. Este aproape un război. Această pandemie e un război. În acest război nu mai am autoritate. Președintele trebuie să-l forțeze pe Cîțu să-și dea demisia. Pentru că USR PLUS a simți că guvernul e moale, că e moale președintele. Marea problemă în această țară, după 1990, dar cu atât mai mult acum, este absența fermității. Toată lumea cînd ajunge la putere parcă ar fi alegeri mîine. Niciun  demnitar, niciun premier niciun președinte nu riscă, ce-o fi, o fi. Este prima dată în istoria postdecembristă când un guvern intră în criză după 8 luni și fără să facă nimic.”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu remarcă lipsa oricărei strategii a aripii câștigătoare din PNL și a președintelui Iohannis în condițiile în care USR PLUS, ieșit din congres cu Dacian Cioloș președinte, ridică miza negocierilor pentru revenirea în coaliție.

Dacă ați observat, PNL care a câștigat acum, aripa asta e moartă. Cîțu nu știu pe unde e, Rareș Bogdan a dispărut, Alina Gorghiu a dispărut, Boc e prin bălării și președintele prin Germania. Adică nu simt acum un semnal. Băi USR PLUS, uite ce e, mai vreți la guvernare? Pentru că ei deja ridică miza. Până acum voiau doar să cadă Cîțu. La ora actuală la nivelul Președinției și al PNL, aripa Cîțu, nu există o strategie, un plan B. Acum, în legătură cu USR PLUS trebuie să stabilești o strategie, pe planuri. Planul A, negociem cu ei. Dacă își iau nasul la purtare negociem cu Y sau nu negociem. Dar ei nu au niciun plan. Este o țară neguvernată”, a susținut Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu nu dă nicio șansă refacerii coaliției în formula dinainte de criză, arătând că USR PLUS a simțit slăbiciunea PNL care nu a fost în stare să-l pună la punct pe Ludovic Orban după ce a pierdut președinția partidului.

“Dacă nu ar fi fost declarațiile lui Dacian Cioloș, după ce a repurtat victoria că nu e suficient să plece Florin Cîțu, aș fi spus că merge. Nu există nicio șansă de refacere a coaliției pentru că au resimțit slăbiciunea PNL aripa Cîțu. Ludovic Orban de o săptămână a atacat PNL întruna. El trebuia dat afară din partid. Primul semn de slăbiciune. Și a rămas în continuare președintele Camerei Deputaților. În asemenea momente, în democrație, în dictatură autoritatea dă semn de putere, de forță. (…) Apropo de demonstratie, admițând că USR PLUS vrea să intre în Opoziție, cel mai important partid rămâne tot AUR pentru că dacă vă uitați acum câștigă cine cine e mai violent. Dacă va fi guvern minoritar, și USR PLUS intră în Opoziție, nu va avea nicio șansă”, a avertizat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că dacă Florin Cîțu va supraviețui moțiunii de cenzură a PSD, care va fi dezbătută marți în Parlament, ar fi o crimă deoarece țara este neguvernabilă.

Eu spun că trebuie să plece tot Guvernul vine un nou premier și se dă un nou suflu. Ar fi o crimă dacă Florin Cîțu supraviețuiește la această moțiune de cenzură și nu se întâmplă nimic. Este neguvernabilă țara. Nu e vorba de a supraviețui. Sunt șanse să supraviețuiască. Toată șmecheria aia a PSD cu anticipatele …Cine votează o moțiune de cenzură ca să fie alegeri anticipate? Nimeni. (…) Au trecut varianta anticipatelor în speranța că guvernul acesta Cîțu, că a fost un aranjament, nu o să cadă la moțiunea de cenzură și o să se târâie. Dacă nu sunt alegeri anticipate, AUR poate să facă până în ianuarie 1000%”, a susținut publicistul.

Ion Cristoiu consideră că, în contextul unui guvern mort, fără suflu,  președintele Iohannis ar trebui să preia frâiele, și, prin convocări la Cotroceni și stabilirea unor măsuri, să dea un semnal de putere, de autoritate.

Președintele să preia el frâiele, nu premierul. Adică am un factor stabil, care e președintele și poate să dea măcar un semnal. Luni dimineață convoacă la Cotroceni pe toți factorii responsabili, pe Cîțu și spui măsurile, măcar să dea un minim semnal, care nu are legătură cu Guvernul (…) Guvernul e mort, nu are suflu. Când îți ies 15.000 de oameni în stradă și zbiară la tine și împotriva restricțiilor, oamenii ăștia care au ieșit înseamnă că pe undeva se simt puternici, înseamnă că trebuie să dai semnal de putere. Numai președintele, el e singurul care poate. Nu mă aștept câtă vreme el ține o cuvântare că e îngrozit”, a mai spus publicistul.