• Ion Cristoiu: “Donald Trump a fost singurul politician din istoria Americii căruia i s-a rupt de presă”
  • Marcela Feraru: „Un câine depistează pacienții cu Covid cu o acuratețe mai mare decât un test PCR”
  • Bogdan Teodorescu: „Avem de-a face cu o ciocnire între două lumi. Moare o lume a tradiției și a unui anumit tip de abordare a realității sociale, politice, a confortului, a dorinței de viață și se naște o altă lume”

Toată lumea e cu ochii pe SUA, iar ediția de aseară “Marius Tucă Show” nu putea să rateze evenimentul care, ne place sau nu, influențează mapamondul. Vorbim de alegeri într-o țară care, până nu de mult, era considerată cea mai mare putere a lumii, națiunea națiunilor, cea mai tare și mai mare și mai puternică. Unii mai cred în dominanța absolută a acestei super-puteri, alții nu.

Ediție incendiară, aseară, în platoul Aleph News, unde invitații lui Marius Tucă au explicat implicațiile acestor alegeri asupra configurației mondiale, au analizat cum arată America după patru ani de mandat ai lui Trump și au identificat punctele forte și tarele contracandidatului său. O analiză la rece a realității de peste ocean, care nu pare să arate deloc bine.

“Trump sau Biden, aceasta e întrebarea”, iar provocarea asta s-a transformat într-un pariu făcut în direct de către Marius Tucă și Ion Cristoiu, care, fără să se declare un susținător al lui Biden, a spus că acesta va câștiga alegerile. În câtva timp vom afla și cine va rechiziționa stiloul pus la bătaie de ziarist, care crede că Trump va fi câștigat alegerile.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

S-a discutat mult despre păcatele lui Trump în administrația lui, iar Ion Cristoiu a remarcat că unul dintre ele e releția președintelui cu presa – deloc una confortabilă. Trump nu a fost politicos cu presa, nu făcut frumos în fața ei, iar asta l-a costat mult la capitolul imagine.

Nu s-a făcut preș în fața presei, a înfruntat-o de cte ori a avut ocazia, iar asta nu i-a folosit la nimic. Ca să parafrazăm o cunoscută melodie, “presa te-nvață, presa te-nalță”. Trump nu a avut susținerea ziariștilor iar asta s-a văzut și în modul aproape deșănțat cu care mari conglomerate media l-au susținut, pe față, pe contracandidatul său, Joe Biden.

Experiența asta arată nu doar puterea presei, dar și fptul că aceasta s-a dezis de mult de idealurile originale, de obiectivitate, de neimplicare emoțională în alte afaceri ale statului.

Ion Cristoiu: “Donald Trump a fost singurul politician din istoria Americii căruia i s-a rupt de presă”.

Tucă: Haideți să vă dau eu câteva argumente ca să fiți cu Trump. Până acum am înțeles care sunt argumentele pentru care nu mai sunteți cu Trump. Și unul dintre ele au fost legate de Iohannis pentru că l-a trimis pe Zuckerman aici. Să vă dau câteva exemplu. Uitați-vă cum e manifetsă New York Times și CNN, ca să vorbim de două instituții pentru care noi erau un fel de temple ale presei scrise, online, de televiziune. Susținerea lor față de Biden nu numai că e pe față, dar fac orice ca să fie împotriva lu Trump și gsim aici nenumrate fake-news-uri cu ghilimelele de rigoare.

Cristoiu: Ei nu-l susțin pe Biden Că putea să fie în locul lui Biden și linia de metrou.

Tucă: Îl atacă pe Trump.

Cristoiu: În “America paralizată” el are un capitol dedicat presei. Cartea a fost scrisă în 2015 . Nici măcar nu era candidcatul prtidului republican. El spune din start câteva lucruri foarte importante entru presă. Spune că sunt politicieni care alintă presa, care se poartă frumos cu presa și că el nu se poartă. El fiind și el vedetă de tv, din start a pornit prin a nu face frumos în fața presei. Toți președinții americani au făcut frumos, au alintat-o. I-au spus presei c e frumoasă, că nu e veșnic tânără, cutare.

Tucă: Adică nimeni până la Trump n-a intrat în război cu presa.

Cristoiu: Dinadins. Pentru că nimeni n-a câștigat un război cu presa. Acolo presa s-a năpustit asupra lui Trump nu din motive ideologice sau măcar democratice, ci din orgoliu. Adică presa s-a obișnuit. Era cam cum eram noi prin 96 – 97, ne dădeam mari, facem președinți, dăm joi președinți. Din cauza asta în America, cel puțin, politicienii, președinții fac curte presei. Adică dacă cumva presei, care e o persoană, o jună, i se pare că i-a spus că nu-i frumoasă , ea se supără, ei imediat dau napoi. Donald Trump a fost singurul politician din istoria Americii căruia i s-a rupt de presă.

Marcela Feraru: „Un câine depistează pacienții cu Covid cu o acuratețe mai mare decât un test PCR”.

Jurnalista Marcela Feraru, corespondentul Aleph Media la Paris, a intrat prin zoom în legătură directă și a comentat despre cum se văd alegerile din Parisul în lockdown. Marcela Feraru a spus că între SUA și Franța e o poveste lungă de tipul “Je t’aime moi non plus”. Francezii, potrivit acesteia, ar prefera ca Biden să devină președintele Americii, iar presa din Hexagon a preferat să se așeze într-o poziție de mijloc în această ecuație, cu atât mai mult cu cât relațiile dintre Macron și Trump nu au fost deloc fericite de-a lungul timpului.

Telespectatorii Aleph Media au putut să afle, numai de la Marius Tucă Show, despre cum antrenează francezii câini pentru a depista persoanele infectate cu noul coronavirus. Reportajul filmat de Marcela Feraru arată cum câinii sunt dresați la o școală veterinară să identifice acest virus, pentru că, se pare, persoanele infectate au un miros aparte, ucru care a și stat la baza acestui demers de succes.

Câinii sunt pregătiți timp de cinci – șase săptămâni, iar pe urmă vor putea fi olosiți în spațiile aglomerate pentru a identifica persoanele infectate. E o chestie minunată, dacă stai să te gândești că aceste depistări pe care le fac câinii  au o acuratețe mai mare decât chiar testele PCR.

Tucă: Ce se-ntâmplă cu lockdown-ul în Franța?

Marcela Feraru: Mă faci să zâmbesc. Toată lumea e afară. Eu nu înțeleg ce fel de confinare e asta, pentru că, dacă în martie toată lumea respecta, acuma toată lumea e afară. Dacă n-ai ști, nici nu ți-ai da seama că e vorba de o confinare. Cred că s-a ajuns la o suprasatuație. Îsă cifrele care ne vin de la Ministerul Sănătății spun că totui sntem pe o pant descendentă. Adică există o anumită cifră care include toți factorii: se numește factorul R , e destul de greu de interpretat, dar el ne arată că dacă n urmă cu o săptămână, rata de infectare era de 1, 64%, acuma e de 1,11. Asta înseamnă că zece persoane infectează unsprezece alte persoane. Deci poate că totui sunte în decsreștere.

Tucă: Ai făcut și un reportaj pentru Aleph News.

M. Feraru: Ceea ce se vede aici este antrenarea unor câini la școala veterinară pentru a depista covidul. Deci câinele acesta a mirosit mai multe tuburi care sunt negatve. Ultimul dintre ele, cel la care s-a oprit, este un tub în care se află o probă pozitiviă de covid. E un sistem care a fost pus a punct la școala veterinară din Paris, pornind de la un teste care se face de doi ani pentru depistarea cancerului. Se depistează camcerul de colon, de vezică, de sân, plămâni și au sus dacă depistează caceruul, ar trebui să putem să depistăăm și covidul. S-au făcut teste, sunt câini care sunt antrenați, poti fi folosiți în aerorturi, î locuri foarte aglomerate. Ei au observat că au intrat într-un salon de covid și și-au dat seama că e un miros diferit al celor care sunt bolnavi de covid. Din acel moment au făcut câteva teste cu câinii, durează cinci șase săptămâni ca să antrenezi un cine să fie fiabil, Este mai fiabil decât un test PCR.

Bogdan Teodorescu: „Avem de-a face cu o ciocnire între două lumi. Moare o lume a tradiției și a unui anumit tip de abordare a realității sociale, politice, a confortului, a dorinței de viață și se naște o altă lume”.

O temă interesantă a abordat-o Marius Oprea, invitat în studioul Aleph News, care a punctat pe ideea că avem de-a face cu o trecere la o lume nouă, o lume a ideilor radicalizate, o lume a manipulării, a extremismului. Un progresism de tip nou deja se ițește de sub fustele democraților, de care chiar și republicanii vor trebui să țină cont, fie că le place, fie că nu. “Minoritățile vor face legea împreună cu majoritatea”, a spus Marius Oprea, care a adăugat că se va termina cu lumea credinței, odată cu apusul erei Trump, chiar dacă, timp de milenii credința a fost cea care a ținut lumea. Nu mai e cazul. Odată cu apusul erei trump, se conturează o lume lipsită de credință, a bigotismului ideologic, a secularizării prin excelență a oricărei valori morale.

Ba chiar, spune istoricul, vorbim de un război civil, indifferent de cine va câștiga alegerile. “E o falie ireductibilă care va duce la războaie de stradă. Iar poliția nu va ține foarte mult să intervină în toată treaba sta. Dacă vor ține partea democraților vor ține partea celor care le dau banii. Din partea simpatizanților lui Trump vor fi extrem de reticenți”, a spus Marius Oprea.

Că America va da tonul schimbării ideologice de tip progresist în lume a spus-o și analistul Bogdan Teodorescu, în direct prin telefon, în platoul emisiunii. Nu sună bine deloc viitorul ăsta propus nu de Biden în persoană, ci de lumea care-l susține. Dacă, până acum câtva timp, era de necrezut, Trump a devenit simbolul unui set de valori pe cale de dispariție. Activiștii pro-avort vor fi din ce în ce mai vocali, comunitățile de minorități, de asemenea, vor deveni din ce în ce mai gălăgioase și-și vor subsuma majoritatea, forțând-o să adopte norme discutabile ca valoare intrinsecă.

Avem de-a face cu o ciocnire între două lumi: o lume care se stinge și din care îndrănesc să spun că facem parte și noi, generația noastră, și una care urcă. Moare o lume a tradiției și a unui anumit tip de abordare a realității sociale, politice, a confortului, a dorinței de viață și se naște o altă lume. Putem identifica parametrii unei revoluții. Care, evident, Vine însoțită cu toate excesele, toate atributele dure, toate frazele nelalocul lor care apar n priemel momente. Nu cred că e foarte relevant dacă va câștiga Biden. Lumea din spatele lui Biden va câștiga. Crește biologic. Este vorba de un tip de conflict care are o componentă generațională.

Dacă Trump va pierde, o va face mult mai strâns decât s-au așteptat pentru că adepții lui Biden și-au agregat o zonă solidă diin America, zonă solidă din punct de vedere numeric. Din acest motiv am avut această mobilizare în jurul lui Trump, care a făcut destule erori în mandatul său prezidențial, dar care, culmea, Trump a ajuns să reprezeinte stabilitatea, apărarea poliției, apărarea armatei, apărarea instituțiilor statelor Unite, apărarea bisericilor, este un demers despre stabilitatea societății tradiționale pe care o cunoștea America. Societate care se află suub atacul oamenilor care susțin mișcarea care l-a pus în frunte pe Biden. Vorbim de vocile nepolitice (partea radcală a Partidului Democrat), ori acest conflict pe care-l vedem foarte des, pretutindeni, nu-l edem numai în SUA, acest conflict între tradiție și anumite valori și noile generații care doresc spulberarea acestor tradiții și înlocuirea lor cu alte valori (așa numiți progresiști, nu vreau să folosesc termenu ăsta, pentru că are o notă peiorativă). Nu-mi place ce susțin, nu-mi place viziunea lor, nu-mi plac ideile lor, nu-mi plac sloganurile lor, dar, de pe altă parte, ușor ușor lumea asta devine a lor și este oarecum treaba lor ce fac în lumea asta”.

De ce sună totul atât de trist? Pentru că, așa cum spune analistul, „se atacă un model de viață”, dar că, în ciuda tuturor acestor lucruri, „ar trebui să ne uităm la ce vine cu atenție, nu cu respingere”. Analistul e de părere că America nu și-a pierdut dominanța ba mai mult, că poate să se transforme într-un avanpost al unor idei revoluționare. Proaste, dar revoluționare. Pentru că America a exportat mereu ideologie, nu e prima oară când o face.

Dacă ieșim din paradigma militară care a dominat lumea, constatăm că se mai întâmplă ceva: aceste idei revoluționare au început să fie emise în America, astfel încât ea se transformă în avanpostul acestor idei. Un anumit complex generațional își va găsi o anumită vocație”.