Publicistul Ion Cristoiu spune că președintele Iohannis a organizat conferința de presă de miercuri nu pentru că și-ar fi dat seama că vin vremurile grele și era nevoie să se adreseze românilor, ci pentru a răspunde indicațiilor UE privind propaganda de război în care Vladimir Putin este arătat ca principalul vinovat de ceea ce se întâmplă.

Dl. Klaus Iohannis nu a mai ținut o conferință de presă pe probleme interne de anul trecut, din 27 aprilie. Conferința de presă e punctul maxim al comunicării publice. Și am zis înseamnă că e rău, a ajuns și la ei ideea că e rău. Nu, m-am interesat. A ieșit pentru ca să îndeplinească o indicație dată de UE. În toate țările UE s-au dat indicații că e de vină Putin. Ați observat nuanța. Putea să vină să explice că e război. Nu, a zis de două ori Putin. Este o prostie”, a afirmat publicistul Ion Cristoiu, vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Smart Tv.

Ion Cristoiu spune că ideea găsirii unui țap ispășitor nu merge cum nu a mers nici pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, statul fiind de fapt principalul vinovat prin cheltuielile sale nesăbuite.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Asta că e de vină Putin, nu merge. Dar, ce, pe vremea lui Ceaușescu nu era de vină imperialismul american? Răspunsul e ăsta, hai să nu-l mai votăm pe Putin. Am înțeles, e de vină el, și? Statul este cel mai mare risipitor. Și nu se reduce numai la faptul că aparatul bugetar a crescut, că se înființează tot felul de funcții, care, pe de o parte lungesc circuitul hârtiilor , și pe de altă parte, costă. Uitați-vă în pandemie. Cheltuieli nesăbuite, nu neapărat corupție”, a reamintit publicistul.

Ion Cristoiu nu crede că actuala Putere va reuși să îndrepte lucrurile pe viitor în condițiile în care a fi bugetar a ajuns o mare afacere.

Nu vor fi capabili de nimic pentru că (…) nu au curaj, deși este o coaliție și e condusă și de Klaus Iohannis, să pună capăt cheltuielilor nesăbuite, să spună bă, gata, hai să facem ceva cu statul ăsta pentru că e un stat uriaș, obez pe oameni tot mai puțini care plătesc taxe. La ora actuală dacă ești șef ai un mare avantaj, plasezi orice cumnată. A merge în sistemul bugetar este o afacere mai mare decât corupția. Stai acolo, ai leafă, n-ai nicio treabă”, a mai spus publicistul.

Că peste România vine criza economică o arată și planurile Guvernului de a da o lege antispeculă, avertizează publicistul.

Când puterea începe să vorbească despre speculă înseamnă criză economică. Avem două sisteme. Democrație plus capitalism, adică concurență și autocrație/dictatură sau ca în China, e capitalism, e concurență sau nu e concurență. Povestea speculei e pusă în dictaturi. Ce înseamnă speculă? Înseamnă că castraveții sunt 10 lei pentru că unul face speculă. Atunci aduci 10 vagoane de castraveți și nu mai costă 10 lei. Ăsta e semnul crizei când vrei să reglementezi specula. Nu rezolvi niciodată. Nici pe vremea lui Ceaușescu. Cu cât faci legi care constrâng economic… este ca în America, în timpul prohibiției. Orice frânare a sistemului aduce contrabandă. Cine vrea să cumpere castraveți cu 10 lei, ăla riscă, dar ia triplu. Ideea de speculă este expresia crizei producției. Vrei să nu fie speculă, produci”, a explicat Ion Cristoiu.

„Se va face Europa cu două viteze”

Ion Cristoiu a explicat vineri seara la Smart Tv planurile președintelui francez, Emmanuel Macron, de reformare a UE, în urma dezbaterilor comunitare privind viitorul Europei.

Sunt două proiecte. Primul proiect este vag, nici lui Macron nu i s-a conturat, și pornește de la ideea că UE este un soi de miez, un gogoloi, în interiorul altul gogoloi mare. El a plecat de la premisa că avem o serie de țări Ucraina, R. Moldova, Muntenegru, care nu îndeplinesc condițiile economice și nici de stat de drept pentru a face parte din UE. El a și spus, a fost brutal corect, Ucraina nu are cum să intre în UE, UE nu e azil de noapte. Și atunci, a propus ca la nivelul continentului, să intre tot ce este european, să facă un soi de CSI. Rușii au o asemenea comunitate de state independente din care face parte Kazahstanul și Belarusul, dar ea nu este economică, e politică și de apărare. Ar fi un soi de confederație politică și de apărare a întregului continent, care nu se confundă cu UE”, a susținut publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că o necunoscută acestui proiect este dacă nucleul dur va fi alcătuit din toate țările membre UE sau doar de câteva și unde se va plasa România.

Ce nu se vede până acum din acest proiect este următoarea. Dacă avem gogoloiul mare, politic și de apărare, și avem nucleul, e alcătuit din toate țările membri UE actuale sau din mai puține și în gogoloi intrăm și noi? (…) Inițial, în UE erau niște tipi care se înțelegeau din priviri, nu aveau nevoie de vot. Acum au venit ăia fără cravată (…) Probabil că soluția va fi ca în interiorul UE să mai facem un gogoloi, care nu-i totuna cu confederația”, a spus publicistul.

Deși este o temă foarte importantă legată de viitorul UE din care facem parte și noi, Ion Cristoiu constată că subiectul a fost eludat de clasa politică românească.

În primul rând trebuie să remarcăm faptul că normal era ca românii să fi fost anunțați: băi români, e o dezbatere acolo, voi ce ziceți? Nu a fost niciun dialog al conducătorilor cu noi, cu poporul român. Deci s-au făcut dezbaterile, în România nu a existat această temă. Trebuia să existe în sensul că șefii partidelor, Iohannis mai greu, să spună e vorba așa, așa noi zicem că… am înțeles că noi , am înțeles dintr-un text pus pe site-ul MAE, care se intitula Precizări, că, împreună cu alte 12 state, am fi scris o scrisoare că nu suntem de acord. Am înțeles, putem să nu fim de acord, dar nu trebuie să ne spună și nouă? Poate noi vrem”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu subliniază că printre propunerile de reformare a UE se numără și posibilitatea de a alege europarlamentari transnaționali.

În aceste propuneri sunt următoarele, mă refer la UE. Reformă a tratelor în așa fel încât să nu mai fie vot prin consens, ci prin majoritate, într-un număr mare de probleme. Doi, Parlamentul European să poată emite legi, foarte important, și ai noștri zic că dacă la un moment dat Parlamentul European e dominat de populiști? Și, foarte important, să fie și europarlamentari transnaționali. Deci pe lângă parlamentarii trimiși de la noi, cum sunt ei, încălțați, descălțați, să poți să poți să votezi din România pe o listă pe un belgian. Normal era să se discute, să ni se spună”, a insistat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că, în final, se va opta pentru Europa cu două viteze, un proiect mai vechi care presupune un nucleu dur, format din statele bogate din UE, care ar urma să ia deciziile importante, urmat de statele mai puțin integrate, cu probleme economice și ale statului de drept.

Se va face Europa cu două viteze. UE nu funcționează, nu are cum. Să vă dau un exemplu. Și aici avem dublu standard. Ce a făcut Polonia în ultima vreme, nu are nicio legătură cu UE. Dreptul la avort este un drept fundamental în UE. Nu-ți convine, te duci în uniunea euroasiatică. Sfidarea statului de drept. Sigur, acum toată lumea închide ochii, și Ursula, și președintele pentru că Polonia ajută Ucraina, dar e cea mai mare prostie. Ca și intrarea Ucrainei în UE. (…) Știți problema cu barajul. Deci ei trebuie să joace barajul pentru Cupa Mondială și nu vor. Au spus că ei au dreptul să intre direct și să câștige cupa pentru că suferă. Stați un pic. Una este să-i sprijinim, le dăm arme și una este să intre în UE. UE nu e azil de noapte”, a afirmat publicistul.