• Marius Oprea: „PSD putea să nu facă nimic și tot aici ajungea. A fost o mai bună mobilizare a acestui electorat care s-a dus să voteze clar împotriva lui Klaus Iohannis”
  • M. Ciolacu: „Suntem primul partid invitat la Cotroceni. Luni la ora 11”.
  • Ion Cristoiu: „Noi suntem colonia Pentagonului. România e proasta cu bani a Europei”

Invitații emisiunii Marius Tucă Show de la Aleph News de aseară, 10 decembrie, au fost istoricul Marius Oprea și ziaristul Ion Cristoiu. Ei au dezbătut împreună pe subiectul momentului – political correctness-ul în scandalul Colțescu – și travaliul elaborării noului Executiv, împreună cu toate neplăcerile care vin la pachet.

În scandalul Colțescu, Marius Oprea consideră că lucrurile au fost exagerate și din cauza specificităților de limbă: “E o graniță foarte sensibilă între rasism și comportament tipic românesc. Noi așa zicem în România. A scăpat omul. Cum să-i zică? Afroamerican? Mi se pare o exagerare, așa, ca din SUA. Aveam corectitudinea asta politică, de parcă ar fi singura problemă. M-am grăbit să-l laud pe Sorin Lavric, eu având în minte premiul luat de el de la Academia România. (…) Aici e o graniță extrem de subțire și, dacă ești răuvoitor, poți oricând să scoți paloșul corectitudinii politice și să dai cu el”.

Subiectul a trecut repede înspre PSD și ultimele sale mișcări, despre care Marcel Ciolacu, liderul acestei entități politice a dat declarații la cald, în direct la Aleph News, imediat după importanta conferință de presă pe care a susținut-o și din care idea principală era că PSD e câștigătorul “de fond” al alegerilor și că el trebuie să dea premierul. Istoricul Marius Oprea a comentat:

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

“Are dreptate Marcel Ciolacu: victoria PSD e una de fond. Ei își iau în considerare un bazin electoral care este în scădere pe an ce trece. Pentru că cei mai multi votanți ai PSD sunt cei mai în vârstă.

Tucă: Crezi că a făcut ceva PSD ca să cîștige alegerile parlamentare?

Oprea: Puteau să nu facă nimic și tot aici ajungeau. A fost o mai bună mobilizare a acestui electorat care s-a dus să voteze clar împotriva lui Klaus Iohannis. A fost acest element de mobilizare al lor, reprezentat de antipatia față de Klaus Iohannis și față de PNL. Lumea ajunsese la atâta sațietate să-l vadă lumea la orice eveniment (o bucățică de autostradă, ) și acel celebru discurs de marti (a pronunțat de cîteva zeci de ori PSD) care nu a făcut decît să-l facă pe pesedist să meargă la vot, să-l scoți din casă. Altfel, electoratul pesedist nu ar fi avut avut o atât de bună mobilizare”.

Marius Oprea: “Bazinul electoral liberal nu e musai pro-Iohannis”

În plus, istoricul este de părere că bazinul electoral liberal nu e musai pro-Iohannis și a argumentat cu exemplul primarului de la Alba Iulia, care, pesedist fiind, s-a trezit înlocuit de un pedist, pentru ca, mai apoi, să ajungă în USR. Marius Tucă a spus că abstenteismul enorm a fost un vot de blam dat președintelui:

Marius Tucă: A mai făcut ca oamenii să nu meargă la vot și să-i dea un vot de blam pt neparticipare.

Marius Oprea: Nu tot electoratul liberal este pentru Klaus Iohannis. Cazul primarului de la Alba Iulia care s-a trezit înlocuit de un pedist, viceprimar, iar fostul primar a fost luat in brațe de USR. Au făcut aceste greșeli, sub influența subteranei pedister, astfel încât un electorat cu tradiție liberală să voteze cu usr.

Marius Tucă: Pentru prima dată în istoria alegerilor post-decembriste de la ora 18, PSD a crescut. De aici diferența de la 20 la 35.

Marius Oprea: Alegătorii, sub această puternică influență negativă, nu și-au mai irosit votul, adică n-au mai votat partide de care nu știau cum vor merge. Așa n-a intrat PMP. Sunt victimele lui Klaus Iohannis. Prezenta lui Klaus Iohannis a împărțit clar apele. La conferințele de presă (de dinainte de alegeri de la Cotroceni, n. red.) presa a acceptat sa primeasca lesă, botniță și tot”.

A urmat intervenția prin telefon a liderului PSD, Marcel Ciolacu, care a dat asigurări că partidul său va merge la Cotroceni săptămâna viitoare, fapt salutat de membrii acestui partid, care consideră că asta este în firea lucrurilor, în cel mai pur spirit constituțional:

“M. Tucă: Mergeți la Cotroceni săptămâna viitoare?

M. Ciolacu: Văd că s-a respectat asta și suntem primul partid invitat la Cotroceni. Luni la ora 11. Mâine hotărâm cine va face parte din delegație.

M. Tucă: Am văzut întrebarea ca ce se întâmplă dacă e pozitiv, dacă e pozitiv, stă acasă. Vorba lui Oprea, coronavirusul nu atacă mintea.

M. Ciolacu: Nu atacă mintea dar nici nu-i deșteaptă”.

Întrebat dacă PSD va da curs inițiativei AUR de suspendare a președintelui, Ciolacu a răspuns: ”Eu cred că asta e o măsură extremă. Suspendarea este cuprinsă în Constituție pt anumite fapte. Chiar dacă întrunește toate condițiile pentru a porni un astfel de demers, ținând cont de contextul în care se află România, eu consider că ar fi un demers total inoportun. Dar aceste fapte nu se prescriu si fiecare va plăti la un moment pt datele sale, mai ales când ai o asemenea demnitate”.

Ciolacu e un alt membru marcant PSD care a luat în derâdere numirea lui Cîțu la fotoliul de premier:

“Aștept să-și asume o asemenea rușine a Economiei. Este groparul Economiei. Deciziile lui nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în Europa”.

Întrebat de Marius Tucă de ce crede că PNL a schimbat propunerea, Ciolcu a spus:

“Pentru că Florin Cîțu este un obedient. Și cred că e o diferență de opinii între Orban și Iohannis. A fost cap de listă la Senat și a ieșit pe locul 3. Plus că știm cum era urmărit de marțieni ruși”.

Discuția a alunecat înspre subiectul Orban – președinte la Cameră și pe tema baronilor locali ai PSD, de care partidul s-a dezbărat, în mare parte. Iată ce a spus liderul PSD:  

“Acolo legea e foarte clară. Noi avem o pondere de 35%. Cutumiar, obții tot aceeași pondere. Funcția de președinte intră în votul colegilor si vom vedea. E puțin grăbit domnul Orban. E un fel de confiscare a democrației. Vrei și premier, și la Cameră, și la Senat, și președintele României. Presupun că vor totul, dar fără să dai nimic.

Oprea: Ați reușit să refaceți filialele acolo unde ați dat afară baronii?

Ciolacu: Am greșit într-un loc. Decizia trebuia să fie mai drastică. Am hotărât să facem ședință de analiză punctuală. Avem o statistică la nr de localități, avem 55% a câștigat PSD pe primul loc. În 68 de municipii din 100, psd a ieșit pe primul loc. Este o victorie de fond, nu de formă”.

Ziaristul Marius Tucă l-a întrebat pe Marcel Ciolacu ce face PSD după ce toate serviciile economice esențiale s-au închis.

“Vom lupta pe toate pârghiile juridice și constituționale să fie nominalizat Rafila. Am primit deja o susținere de la familia socialistă. Avem un plan dacă nu va fi nominalizat profesorul Rafila. Noi nu avem un guvern stabil, cu drepturi depline, în acest moment. Acest guvern nu poate emite ordonante de urgență. Auziți explicații la Orban: am scris numele prim-ministrului pe bilețele. Asta e o abordare normală?”, a spus acesta.

Marcel Ciolacu: „Să vedem dacă se îmbolnăvesc 50 de parlamentari PSD de Covid cine o să mai depună jurământul!”

Despre calendarul de învestitură, Ciolacu a spus:

“Să vedem dacă se va realiza. Dacă depistăm 50 de parlamentari cu Covid, nu poti să depui jurământul online. Vom face tot ce este posibil, pentru că noi am câștigat alegerile”.

Marius Oprea: Mi se pare halucinant. Vin sărbătorile. Chiar dacă n-au covid, unii parlamentari pot să spună că au rude cu covid, că au fost contacți și să nu vină. Din 21 până pe 23 nu ai cum. Pe 24 e Ajunul Crăciunului.

În partea a doua a emisiunii, Ion Cristoiu a analizat cu Marius Tucă toată situația din Parlament și din guvern și a ajuns la concluzia că nimic nu e nou, că totul se repetă așa cum s-a repetat de 31 de ani încoace. Cel mai grav lucru pe care l-a remarcat Cristoiu este faptul că avem cea mai slabă coaliție de guvernare de 31 de ani încoace.

“De data asta, noi avem o gravă încălcare a Constituției. Pentru că președintele s-a implicat in propunerea pentru un partid. (…) Președintele a devenit negociator. Iohannis n-a inteles nimic din semnalul dat pe 6 dec? Pentru că dacă negociezi cu ăla și cu ăla te-ai coborât la nivelul maidanului. El i-a chemat azi pe Cioloș și Hunor și a negociat cu ei. Păi asta e treaba lui?

În `94, Opoziția, care nu avea majoritate în Parlament, a inițiat suspendarea lui Ion Iliescu. La ora actuală, trebuie să avem și alte sancțiuni ale președintelui decât suspendarea. Este singurul demnitar care n-are sancțiuni”.

Ion Cristoiu: Noi suntem colonia Pentagonului. România e proasta cu bani a Europei”

De asemenea, “Marele Jaques” a comentat în direct la Marius Tucă Show statutul paradoxal pe care-l are România. Pe plan intern plânge că nu are bani, dar cumpără elicoptere și alte echipamente de luptă vechi și uzate, de la americani, făcându-se că nu a observat schimbarea de paradigmă a războiului și că, prin urmare, echipamentele achiziționate sunt inutile. Iată comentariul Marelui Jaques:

(…) Noi suntem colonia Pentagonului. Pt că asta suntem, că n-are America cui să vândă arme. România e proasta cu bani a Europei. Toți cei care vor să ne vândă ceva fiare vechi, ne iau pe noi. Îmi spunea mie Băsescu cum o sa vina rușii cu tancurile până în București, iar eu îi spuneam “nu-și consumă ăia motorina”. N-o să mai existe război clasic. Asta nu înțeleg aștia”.

Paradigma lui Cîțu ca păpușă gonflabilă a lui duo-ului Orban – Iohannis a fost descrisă în termeni foarte preciși de Ion Cristoiu, care a adăugat că toate cărțile se joacă acum pe ministerele de forță (a se citi Justiția):

“M. Tucă: Va fi învestit Cîțu?

Cristoiu: Da. E nevoie de un prost. Nu am mai întâlnit un ministru de Finanțe atât de dus cu capu`. Este cea mai slabă coalitie de guvernare post-decembristă. Este cea mai de hăis-cea. Ați observat și cât s-au îngrășat cei de la USR? Și nu mai sunt împotriva sistemului. Acuma principala bătălie va fi pe Justitie. Cine pierde Justiția, DNA îl mănâncă. Klaus Iohannis va face pe dracu-n 4 să rămână la Predoiu. (…)

Cîțu va fi de sacrificiu pt că Iohannis l-a și retras un pic pe Ciucă și pentru că perioada asta e de mânjire. Această perioadă de negocieri îl afecta pe Ciucă. Și ai nevoie de Cîțu. Peste 3-4 luni îi dai guvern la cheie”.