• Două cunoscute actrițe din Iran au fost arestate pentru că au susținut public proteste antiguvernamentale care zguduie regimul de la Teheran.
  • Presa de stat iraniană a anunțat că Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi au fost puse sub acuzare pentru complot și acțiuni împotriva autorităților iraniene.
  • Protestele uriașe au început în septembrie după uciderea Mahsei Amini de către așa-zisa poliție a moralității.

Două cunoscute actrițe din Iran au fost arestate pentru că au susținut public proteste antiguvernamentale care zguduie regimul de la Teheran de mai bine de două luni, potrivit BBC.

Presa de stat iraniană a anunțat că Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi au fost puse sub acuzare pentru complot și acțiuni împotriva autorităților iraniene.

Ambele actrițe apăruseră, anterior, fără să poarte vălul islamic, un gest considerat unul de solidaritate cu protestatarii. Cele două femei, ambele actrițe premiate de mai multe ori, au fost reținute la ordinul procuraturii iraniene, duminică. Înainte de a fi arestată, Ghaziani a scris pe o rețea socială – „Orice s-ar întâmpla, vreau să știți că mereu voi fi alături de poporul iranian” .

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Aceasta ar putea să fie ultima mea postare” , a mai scris ea.

Proteste și arestări

Actrițele se numără printre un număr mare de persoane publice din Iran care și-au exprimat sprijinul pentru protestele împotriva elitei clericale care conduce țara în mod dictatorial din 1979.

Tot duminică, Ehsan Hajsafi, căpitanul echipei de fotbal naționale a Iranului a spus că „trebuie să acceptăm că situația din țara noastră nu este bună și că poporul nostru nu este mulțumit” .

Separat, și șeful federației iranene de box, Hossein Soori, a anunțat că nu va reveni în țară după un turneu în Spania și că va rămâne în exil ca urmare a suprimării violente a protestelor din țară.

Protestele uriașe au început în septembrie după uciderea Mahsei Amini, o tânără kurdă, de către așa-zisa poliție a moralității, o aripă a autorităților iraniene care are ca obiectiv să hărțuiască și să reprime femeile iraniene.

Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost omorâtă în bătaie pentru că nu ar fi purtat hijabul în mod „adecvat” . Conform informațiilor de atunci, Amini a fost lovită cu un baston și dată cu capul de caroseria unei dube.

Activiștii pentru drepturile omului spun că în jur de 400 de protestatari au fost uciși până acum, iar aproape 17.000 au fost arestați. De cealaltă parte, dictatura de la Teheran susține că protestele sunt „orchestrate de dușmani din străinătate” .

Cel puțin șase protestatari au fost condamnați la moarte ca urmare a activității de protest.