• Duminică, 9 iulie, președintele Federației Iraniene de Fotbal a anunțat că femeile iraniene vor putea asista la meciurile din campionatul de fotbal masculin.
  • Timp de peste 40 de ani, Republica Islamică a interzis femeilor să participe la meciurile de fotbal masculin.
  • O femeie și-a dat foc în fața unui tribunal de teamă că va fi încarcerată pentru că a vrut să vadă un meci.

Progrese în ceea ce privește drepturile femeilor din Iran. Duminică, 9 iulie, președintele Federației Iraniene de Fotbal a anunțat că femeile din țară vor putea asista la meciurile din campionatul de fotbal masculin, după ce a fost interzis pentru o lungă perioadă de timp, cu doar câteva excepții, scrie France Info.

Campionatul masculin cu 16 echipe va începe în luna august. Timp de peste 40 de ani, Republica Islamică a interzis, în general, femeilor să asiste la meciurile de fotbal masculin.

Mehdi Taj a declarat că unele stadioane din orașele Isfahan, Kerman și Ahvaz sunt „pregătite” să primească spectatori de sex feminin în timpul meciurilor. Cu toate acestea, el nu a menționat niciun stadion din Teheran.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

Un precedent în octombrie 2019

Clericii, care joacă un rol major în procesul decizional în Iran, susțin că femeile ar trebui să evite atmosfera masculină și bărbații îmbrăcați sport, care poartă pantaloni scurți.

În 2019, aproximativ 4.000 de femei iraniene au asistat la meciul de calificare pentru Cupa Mondială din 2022, împotriva Cambodgiei pe stadionul Azadi din Teheran, pentru prima dată de la Revoluția din 1979. Cu puțin timp înainte, FIFA a îndemnat Iranul să permită accesul neîngrădit al femeilor pe stadioane, în urma morții unei suporterițe.

Sahar Khodayari și-a dat foc în fața unui tribunal de teamă că va fi încarcerată pentru că a vrut să asiste la un meci. Ea a încercat să intre pe stadion pretinzând că este băiat. Moartea ei a stârnit un val de proteste, mulți cerând ca Iranul să fie interzis la meciurile internaționale și să boicoteze meciurile.

Citește și