- La aproximativ două luni după proteste, numeroase videoclipuri difuzate pe rețelele de socializare au arătat forțele de securitate folosind muniție reală, gaze lacrimogene și chiar bile de vopsea.
- Protestele constituie una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă conducătorii țării de la Revoluția islamică din 1979.
- Autoritățile iraniene au folosit cavaleria poliției pentru a controla protestele.
În cea de-a 56-a zi a revoltelor din Iran, un oficial de rang înalt din domeniul securității se aștepta ca protestele „să se calmeze”, în timp ce sistemul judiciar iranian a amenințat că va înființa tribunale pentru a-i „trata cu fermitate” pe cei care provoacă „tulburări” sau „comit infracțiuni” în timpul protestelor antiguvernamentale care afectează țara.
Advertisment
Protestele constituie una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă conducătorii țării de la Revoluția islamică din 1979. Demonstrațiile împotriva regimului continuă de opt săptămâni, în ciuda măsurilor de securitate stricte și a avertismentelor severe emise de forțele de securitate.
Potrivit presei sociale, autoritățile au intensificat măsurile stricte de securitate în Teheran și au desfășurat un grup de polițiști pe cai pentru a reprima protestele. Autoritățile iraniene au folosit cavaleria poliției pentru a controla protestele care au izbucnit în urma morții lui Mahsa Amini în timp ce poliția morală o reținea.
Recomandări
Femeile au condus mișcarea de protest, îndepărtându-și și arzând vălurile de pe cap în timp ce scandau sloganuri împotriva regimului și înfruntând forțele de securitate pe străzi, în ciuda represiunii care a făcut zeci de morți.
Negarea guvernului
La aproximativ două luni după proteste, numeroase videoclipuri difuzate pe rețelele de socializare au arătat forțele de securitate folosind muniție reală, gaze lacrimogene și chiar bile de vopsea.
Guvernul a impus restricții pe internet, inclusiv blocarea accesului la Instagram și WhatsApp, și a desfășurat o campanie de arestări în masă. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori Jahromi, a declarat că „ar fi fost floare la ureche pentru forțele de poliție să folosească gloanțe reale asupra protestatarilor”, iar oamenilor le-ar fi fost frică să iasă din casele lor.
Jahromi a susținut că guvernul nu va recurge la astfel de acțiuni deoarece tinerii de pe străzi nu sunt dușmani, ci „copiii noștri infractori”. Agenția de știri de stat Mehr l-a citat pe șeful Apărării Pasive, generalul de brigadă Gholamreza Jalali, care a declarat că „„sediile și revoltele” sunt în curs de diminuare, menționând că violența a depășit terorismul.
Sit-in-urile au fost reluate în mai multe universități din Teheran. Agenția de știri Human Rights Activists News Agency (HRANA) a publicat scandările studenților „Moarte regimului” și „vor fi morți în rândurile IRGC”.
Partenerii noștri