• Iranul respinge cerințele SUA pentru negocieri directe și preferă discuțiile indirecte prin Oman.
  • A avertizat țările vecine cu baze americane că vor suporta consecințe severe dacă sprijină un atac al SUA.
  • De asemenea, Iranul continuă să accelereze îmbogățirea uraniului, aproape atingând nivelul necesar pentru arme nucleare.

Iranul respinge cerința Statelor Unite de a purta negocieri directe cu privire la programul său nuclear, insistând în schimb asupra continuării discuțiilor indirecte prin intermediul Omanului, un canal diplomatic tradițional între cele două state rivale. Un oficial iranian a declarat că negocierile indirecte reprezintă o oportunitate de a evalua seriozitatea Washingtonului în privința unei soluții politice pentru Iran, subliniind totodată că acest proces ar putea fi „muncitor” și ar depinde de modul în care SUA își vor formula mesajele. De asemenea, Iranul a avertizat țările din apropiere care găzduiesc baze militare americane, precum Irak, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Turcia și Bahrain, că orice formă de sprijin acordat unui atac american asupra Iranului va fi considerată un act de ostilitate, care va atrage „consecințe severe” pentru aceste state, scrie Reuters.

Aceste avertismente vin în contextul în care președintele Donald Trump a amenințat cu acțiuni militare împotriva Iranului din cauza programului său nuclear, ceea ce a tensionat și mai mult situația din regiune, deja instabilă din cauza conflictelor în Gaza, Liban, Yemen și schimbările de conducere din Siria. De asemenea, în acest climat de incertitudine, unele state din Golf, care sunt aliate ale SUA, au început să se îngrijoreze că o escaladare militară ar putea afecta stabilitatea regiunii și, implicit, aprovizionarea globală cu petrol, având în vedere că Golful Persic este o rută strategică pentru exporturile de țiței.

În pofida acestui climat tensionat, Iranul continuă să nege că ar dori să dezvolte arme nucleare, dar a accelerat semnificativ procesul de îmbogățire a uraniului, ajungând la 60% puritate, aproape de pragul de 90% necesar pentru producerea de arme nucleare. Acest nivel de îmbogățire a stârnit îngrijorări în rândul statelor occidentale, care consideră că nu este necesar pentru un program nuclear civil și că niciun alt stat nu a atins un astfel de nivel fără a urmări dezvoltarea de bombe nucleare. În această atmosferă tensionată, Iranul a subliniat că va considera orice discuție cu SUA doar în scopul de a aborda îngrijorările internaționale cu privire la programul său nuclear, dar a refuzat orice negociere directă atâta timp cât SUA continuă să amenințe cu acțiuni militare și impun condiții.

Recomandări

PAPA A MURIT
PAPA A MURIT. ACUM CE?
CUI MAI DĂ SECRETE DE STAT?
PENTAGONUL E ÎN CRIZĂ
AVERTISMENTUL URSULEI
CHINA „NU VA ACCEPTA”

Un oficial militar iranian important a sugerat recent că, în cazul unui conflict, bazele americane din regiune ar putea deveni ținte. Aceasta nu este prima dată când Iranul a reacționat violent la acțiunile SUA, amintind de atacurile asupra bazelor americane din Irak din 2020, ca răspuns la asasinarea generalului Qassem Soleimani, liderul Forțelor Quds ale Gărzilor Revoluționare Islamice. În ciuda presiunii internaționale, Iranul pare să rămână ferm pe poziții, continuând să amenințe cu măsuri drastice și să sublinieze necesitatea de a proteja suveranitatea națională.

Citește și