• Protestatari din toate mediile sociale au ars fotografii ale lui Khamenei și au cerut căderea teocrației musulmane șiite din Iran.
  • Protestele s-au concentrat în special asupra drepturilor femeilor.
  • Iranul a acuzat dușmanii străini și agenții lor pentru tulburări.

Iranul va respinge o investigație independentă a ONU, recent desemnată, privind represiunea protestelor antiguvernamentale din această țară, a declarat luni ministrul de externe, în timp ce demonstrațiile nu au dat semne de diminuare.

Iranul nu va avea nicio cooperare cu comitetul politic format de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Nasser Kanaani. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat joi pentru numirea unei anchete privind represiunea mortală a protestelor din Iran.

Volker Turk, comisarul ONU pentru drepturile omului, a cerut anterior ca Iranul să înceteze utilizarea disproporționată” a forței în reprimarea protestelor izbucnite după moartea în arest a unei tinere kurde de 22 de ani, Mahsa Amini, la 16 septembrie. Agenția de știri activistă HRANA a declarat că, până la 26 noiembrie, 450 de protestatari au fost uciși în mai mult de două luni de tulburări la nivel național, inclusiv 63 de minori. Aceasta a precizat că 60 de membri ai forțelor de securitate au fost uciși, iar 18.173 de protestatari au fost reținuți.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Contestând legitimitatea Republicii Islamice, protestatari din toate mediile sociale au ars fotografii ale lui Khamenei și au cerut căderea teocrației musulmane șiite din Iran. Protestele s-au concentrat în special asupra drepturilor femeilor – Amini a fost reținută de poliția morală pentru că purta o ținută considerată nepotrivită conform codului vestimentar islamic iranian – dar au cerut, de asemenea, căderea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Tulburările au reprezentat una dintre cele mai îndrăznețe provocări la adresa elitei conducătoare clericale din Iran de la venirea la putere în timpul revoluției islamice din 1979, deși autoritățile au înăbușit rundele anterioare de proteste majore. Iranul a acuzat dușmanii străini și agenții lor pentru tulburări.

Iranul are dovezi că națiunile occidentale au fost implicate în protestele care au măturat țara, a declarat luni Kanaani. Avem informații specifice care dovedesc că SUA, țările occidentale și unii dintre aliații americani au avut un rol în proteste”, a spus el, fără a da detalii.

Iranul nu a oferit un bilanț al morților în rândul protestatarilor, dar un ministru adjunct de externe, Ali Bagheri Kani, a declarat că aproximativ 50 de polițiști au murit și sute au fost răniți în timpul tulburărilor – prima cifră oficială privind decesele în rândul forțelor de securitate.