• Erupția care a început în martie 2021 a continuat timp de șase luni înainte de a se încheia la 19 septembrie.
  • Erupția lui Eyjafjallajökull din 2010 a trimis în atmosferă un nor de cenușă vulcanică care a întrerupt cursele aeriene între Europa și America de Nord.
  • Fluxul de lavă a fost în curând concentrat în două cratere care au erupt continuu.

Un vulcan din Islanda, situat în apropiere de Reykjavik, a început să erupă la mai puțin de un an după ce s-a încheiat prima sa erupție din ultimii 6.000 de ani. Vulcanul Fagradalsfjall este situat la aproximativ 32 km de aeroportul Keflavik, în sud-vestul națiunii insulare.

Niciun zbor nu a fost perturbat, iar aeroportul internațional a rămas deschis. Drumurile din zonă au fost închise. Lava a ieșit dintr-o fisură îngustă, așa cum se vede în imaginile de pe o înregistrare video în direct aparținând televiziunii de stat islandeze RÚV. Lava a curs peste o zonă de lavă solidificată care a fost emisă în timpul erupției de anul trecut, care a durat câteva luni.

Erupția care a început în martie 2021 a continuat timp de șase luni înainte de a se încheia la 19 septembrie. A fost prima erupție a vulcanului din ultimii 6.000 de ani și prima erupție în Peninsula Reykjanes din ultimii peste 800 de ani.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Thorvaldur Thordarson, profesor de vulcanologie la Universitatea din Islanda, a declarat presei islandeze că nu consideră că fisura este periculoasă atâta timp cât nu se mărește. El crede că fisura are o lungime de aproximativ 500 de metri și că lava curge cu o viteză de câțiva metri cubi pe secundă.

Cu toate acestea, el i-a avertizat pe oamenii din zonă să evite să respire norul de gaz sulf care este emis de vulcan. Este de așteptat ca oamenii să se afle în Peninsula Reykjanes pentru a urmări evenimentul care este cunoscut sub numele de erupție turistică, datorită siguranței relative pentru ca oamenii să îl urmărească în persoană.

Erupția din 2021 a început cu o fisură care avea doar 180 de metri lungime, precizează site-ul. Acesta adaugă: Fluxul de lavă a fost în curând concentrat în două cratere care au erupt continuu. Nu a existat nicio activitate explozivă care să producă pene de cenușă, așa cum s-a întâmplat în cazul erupției Eyjafjallajökull din 2010, care a provocat o închidere a traficului aerian deasupra Europei.

În acest caz, erupția s-a dovedit a fi o erupție efuzivă de fisură, producând un flux constant de lavă bazaltică de aproximativ șase metri cubi și eliberând gaze vulcanice. După câteva săptămâni, s-au format noi fisuri și au început să se deschidă noi orificii, în timp ce altele au devenit inactive. La un moment dat, șase cratere au erupt simultan.

Erupția lui Eyjafjallajökull din 2010 a trimis în atmosferă un nor de cenușă vulcanică care a întrerupt cursele aeriene între Europa și America de Nord. Milioane de pasageri au rămas blocați după ce peste 100.000 de zboruri au fost suspendate.