• Lavrov a făcut comentariile, duminică, la televiziunea italiană, repetând afirmația Rusiei că invazia sa în Ucraina are ca scop „deznazificarea” țării.
  • El a ignorat faptul că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este evreu.
  • Ministerul israelian de externe l-a convocat, luni, pe ambasadorul rus în Israel din cauza declarațiilor lui Lavrov.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, în weekend, că dictatorul nazist Adolf Hitler avea „sânge evreiesc”, ceea ce a provocat, luni, un răspuns furibund din partea Israelului.

„Comentariile ministrului de externe Lavrov sunt atât o declarație impardonabilă și scandaloasă, cât și o teribilă eroare istorică”, a declarat ministrul israelian de externe Yair Lapid. „Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a-i acuza pe evreii înșiși de antisemitism.”

Lavrov a făcut comentariile, duminică, la televiziunea italiană, repetând afirmația Rusiei că invazia sa în Ucraina are ca scop „deznazificarea” țării.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

El a ignorat faptul că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este evreu.

„El [Zelenski] aduce un argument: ce fel de nazism pot avea dacă este evreu. S-ar putea să mă înșel, dar și Hitler avea sânge evreiesc. Asta nu înseamnă absolut nimic. Înțelepții evrei spun că cei mai înfocați antisemiți sunt de obicei evrei”, a declarat Lavrov.

Ministerul israelian de externe l-a convocat, luni, pe ambasadorul rus în Israel din cauza declarațiilor lui Lavrov.

Dani Dayan, care prezidează situl de comemorare a Holocaustului Yad Vashem din Israel, a declarat că este „complet nefondat” să se spună că Hitler era de origine evreiască și a criticat etichetarea de către Rusia a ucrainenilor drept naziști.

La fel de grav este să-i numești naziști pe ucraineni, în general, și pe președintele Zelenski, în special. Aceasta, printre altele, este o distorsiune completă a istoriei și un afront grav adus victimelor nazismului”, a declarat Dayan pe Twitter.