• Israelul se pregătește de război pe două fronturi, după ce proiectile de artilerie au fost trase din Liban.
  • Atacul fără precedent de sâmbătă s-a soldat cu 600 de civili israelieni și forțe de securitate ucise.
  • Alex Georgescu: Teroriștii vor să întoarcă lumea, mai ales țările din regiune împotriva Israelului

Israelul se pregătește de război pe două fronturi, după ce proiectile de artilerie au fost trase din Liban. Atacul fără precedent de sâmbătă s-a soldat cu 600 de civili israelieni și forțe de securitate ucise, peste 3.000 de răniți și un număr necunoscut de persoane – femei, copii, bărbați, bătrâni și militari, răpiți din sudul Israelului și duși în Fâșia Gaza.

Alex Georgescu, expert în geopolitică, spune că avem de a face un atac pe mai multe fronturi, care include inclusiv atacuri din din zona apei, atacuri la sol, atacuri din mai multe direcții, atacuri cu parapante. Până acum, ele veneau doar din nord.

Alex Georgescu: Teroriștii vor să întoarcă lumea, mai ales țările din regiune împotriva Israelului

Alex Georgescu: „Eu cred că în practic, teroriștii ce doresc să fac, având în vedere faptul că nu pot câștiga convențional, este să provoace o reacție puternică, care să aibă daune colaterale majore, civili uciși și acest lucru să întoarcă lumea, mai ales țările din regiune împotriva Israelului.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
DE CE ROMÂNIA NU ARE EURO?
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION

„Ori americanii ce au făcut tot timpul în ultimii ani a fost ca în cadrul Națiunilor Unite, spre exemplu, să sprijine Israelul și să-și folosească veto-ul pentru a elimina rezoluțiile adresate împotriva Israelului. Administrația Biden va face același lucru, probabil chiar dacă unul dintre ultimele acte ale președintelui O Bamă, înainte să înainte să plece de la Casa Albă, a fost să nu folosească veto-ul american într-o pentru a opri o rezoluție adresată împotriva Israelului. Dar cred că administrația Biden va continua să facă acest lucru. Deci sprijinul diplomatic, mai ales cu țările din regiune, va fi foarte important”, spune Alex Georgescu.

„Aceste acorduri începute în perioada administrației Trump au fost o adevărată reușită pentru diplomația americană și israeliană, pentru că a normalizat relația Israelului cu o serie de țări, cum ar fi Maroc, cu Emiratele Arabe Unite și altele și a dus la o nouă situație în regiune. Ba chiar am putea spune că atacurile Hamas au loc în contextul în care ei percep că își pierd pârghiile în regiune prin normalizarea acestor relații ori prin reacția a Israelului la aceste atacuri, uciderea civililor palestinieni, atacurile îndreptate împotriva Fâșiei Gaza. Putem spune că tentativa de normalizare a relațiilor cu Arabia Saudită, care era în derulare, va eșua complet și s-ar putea să asistăm chiar la chiar la ruperea unei părți din acorduri sau pur și simplu nu va mai putea Israelul să se coordoneze la fel de bine cu țările arabe împotriva Iranului”, a spus Alex Georgescu, la Aleph News.

Citește și: