• Toți lucrătorii din domeniul sănătății din Italia, obligați să se vaccineze anti-Covid.
  • Decretul introduce, de asemenea, protecție legală pentru cei care administrează vaccinul.
  • Italia a înregistrat o reapariție a infecțiilor cu coronavirus și a deceselor în ultima lună.

Toți lucrătorii din domeniul sănătății din Italia trebuie să faca vaccin contra coronavirusului, a declarat miercuri guvernul, într-o mișcare potențial controversată care vizează protejarea pacienților vulnerabili și lupta împotriva sentimentului „anti-vaccin”, scrie Reuters.

Italia are o mișcare anti-vaccinare înrădăcinată și descoperirea recentă a focarelor în spitale după ce personalul a refuzat să facă vaccin a stârnit proteste într-o țară în care mai mult de 109.000 de oameni au murit din cauza bolii.

Cu toate acestea, criticii guvernamentali au pus sub semnul întrebării legalitatea obligării doar a unor categorii de lucrători să se vaccineze.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Decretul de miercuri aprobat de cabinetul premierului Mario Draghi spune că lucrătorii din domeniul sănătății, inclusiv farmaciștii, „sunt obligați să se vaccineze”. Cei care refuză ar putea fi suspendați fără plată pentru restul anului.

„Scopul măsurii este de a proteja cât mai mult posibil atât personalul medical, cât și cel paramedical, precum și pe cei care se află în medii care ar putea fi mai expuse riscului de infecție”, a spus guvernul într-un comunicat.

Decretul introduce, de asemenea, protecție legală pentru cei care administrează vaccinul, o măsură pe care medicii și asistentele medicale o ceruseră după ce medicii au fost supuși anchetei pentru omor în urma morții unui om vaccinat în Sicilia.

Italia, a cărei campanie de vaccinare a fost împiedicată de întârzierile de aprovizionare care au afectat și alte țări ale Uniunii Europene, s-a angajat să ajungă la 500.000 de vaccinări zilnice în aprilie de la aproximativ 230.000 în prezent.

Aproximativ 10 milioane de doze au fost administrate aici de la sfârșitul lunii decembrie, aproximativ 3,1 milioane din populația cu 60 de milioane de oameni din Italia primind cele două doze recomandate.

Italia a înregistrat o reapariție a infecțiilor cu coronavirus și a deceselor în ultima lună, iar guvernul a înăsprit restricțiile impuse întreprinderilor și mișcărilor pentru a conține virusul.

Restrictiile sunt diferite în cele 20 de regiuni ale țării în conformitate cu un sistem cu patru niveluri, codificat prin culori (alb, galben, portocaliu și roșu) și se bazează în mod normal pe nivelurile de infecție locale.

Decretul de miercuri spunea că peste tot va rămâne o zonă roșie sau portocalie mai dură până la 30 aprilie, oferind timp pentru ca vaccinurile să funcționeze. Aceasta înseamnă că restaurantele, barurile și sălile de sport vor rămâne închise și multe călătorii regionale vor fi interzise.

Cu toate acestea, într-o concesie către partidele de coaliție care s-au plâns de restricțiile îndelungate, decretul a spus că va fi posibilă slăbirea unor restrictii în acele zone cu o rată ridicată de vaccinare și infecții scăzute.