• Decizia a venit pe fondul creșterii bruște a numărului de cazuri de COVID-19.
  • Permisul de vaccinare din Italia poate fi obținut doar după un ciclu complet de vaccinare sau după recuperarea de la COVID.
  • 28 de milioane de locuitori din Italia au peste 50 de ani.

Pentru a îmbunătăți protecția celor mai vulnerabile persoane din țară, Italia a introdus vaccinarea obligatorie pentru cetățenii de peste 50 de ani. Guvernul italian, confruntat cu o creștere bruscă a numărului de cazuri de COVID-19, a decis miercuri să facă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele de peste 50 de ani.

„Vrem să încetinim curba contagioșilor și să-i încurajăm pe italienii care nu s-au vaccinat încă să o facă”, a declarat premierul Mario Draghi în cadrul consiliului de miniștri care a adoptat măsura.

„Intervenim în special asupra categoriilor de vârstă care prezintă cel mai mare risc de a fi spitalizate pentru a reduce presiunea asupra spitalelor și a salva vieți”, a adăugat el. În detaliu, decretul-lege impune vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani care nu lucrează și posesia unui certificat de vaccinare pentru toți cei de peste 50 de ani care lucrează atât în sectorul public, cât și în cel privat.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

De fapt, este o obligație de vaccinare pentru toți cei care au peste 50 de ani deoarece permisul de vaccinare, cunoscut în Italia sub numele de „permis de sănătate consolidat”, poate fi obținut numai după un ciclu complet de vaccinare sau după recuperarea de la COVID. Italia are 59 de milioane de locuitori, dintre care 28 de milioane au peste 50 de ani, potrivit Institutului Național de Statistică (Istat).

La 29 decembrie, guvernul a decis deja să impună, începând cu 10 ianuarie, obligativitatea permisului de vaccinare în mijloacele de transport, hoteluri, terase de restaurante, târguri și congrese, precum și în piscine și săli de sport. Până în prezent, pentru a călători cu trenul și cu avionul era suficient un permis de sănătate de bază, care putea fi obținut cu un vaccin, dar și cu un test negativ.

În prezent, permisul de vaccinare este deja obligatoriu pentru anumite categorii profesionale, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății, personalul școlar și ofițerii de poliție.