• Iulian Chifu: „Cel mai important e modul în care se transformă România din momentul intrării în UE”
  • Iulian Chifu: „Cea mai bună raportare este creșterea de la 38% din venitul mediu european cât erau veniturile medii ale românilor în 2007 până astăzi”
  • Iulian Chifu: „Această stabilitate într-o zonă foarte joasă a salariilor nu mai există”

După 14 ani în Uniunea Europeană, poți să spui că ai buletin european. E vârsta la care îți dai seama cum te văd și cum te tratează prietenii. Ca român, îți dai seama dacă ești cu adevărat european sau doar ca să ieși la număr. Analistul Iulian Chifu, crede că în momentul de față marea majoritate a românilor se simt europeni.

După 14 ani putem spune că românii fac parte din marea familie Europeană?

Iulian Chifu, analist: „În întregime da, din toate punctele de vedere, și normativ, și prin integrarea mai departe dincolo de accesul în UE, și prin toate avantajele, libertățile pe care le exercita concetățenii noștri de 14 ani. Și mai ales prin ceea ce se vede în România, cel mai important e modul în care se transformă România din momentul intrării în UE. Cea mai bună raportare este creșterea de la 38% din venitul mediu european cât erau veniturile medii ale românilor în 2007 până astăzi unde am depășit 68-70%, este o dublare practic a veniturilor și este vorba de venituri în valoare medie. Iar că mod de viață ține doar de noi să ne adaptăm la regulile, principiile, valorile europene și să le aducem la noi acasă.”

Unde suntem mai puțini egali cu partenerii noștri europeni?

Iulian Chifu, analist: „Cred că e o chestiune doar de frustrare a unei generații care nu a prins această perioadă sau există într-adevar și niste perdanți ai UE pentru că sunt oameni care și-au pierdut un tip de locuri de muncă, în perioada anterioară și mă refer în special la cea comunistă, intrai într-un loc de muncă după terminarea facultății și mai ieșeai când ieșeai la pensie. Această stabilitate într-o zonă foarte joasă a salariilor nu mai există și multe alte elemente din acestea și probabil că există și o anumită zonă din societate care consideră sau nu se vede egal. E o chestiune și de frustrări și de percepție individuală, eu cred însă că în momentul de față marea majoritate a românilor se simt europeni pentru că suntem parte a UE. Mai putem da vina dacă avem elemente mult mai elaborate pe modul în care autoritățile noastre ne reprezintă și ne apară interesele în toate instituțiile UE.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT