• Tokyo se confruntă cu cea mai ostilă situație de securitate din ultimele decenii.
  • Noile măsuri includ prevederi care ar permite Japoniei să dețină capacități de contraatac, abilitatea de a ataca direct teritoriul unei alte țări în caz de urgență.
  • Între timp, China și-a sporit presiunea militară asupra Taiwanului, insula autoguvernată a cărei securitate liderii japonezi au declarat că este vitală pentru securitatea Japoniei.

Japonia a prezentat vineri un nou plan de securitate națională care indică cea mai mare consolidare militară a țării de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, dublând cheltuielile pentru apărare și abătându-se de la constituția sa pacifistă în fața amenințărilor tot mai mari din partea rivalilor regionali.

Într-un discurs televizat la începutul serii la Tokyo, prim-ministrul Fumio Kishida a declarat că guvernul a aprobat trei documente de securitate – Strategia de securitate națională (NSS), Strategia de apărare națională și Planul de dezvoltare a forțelor de apărare – pentru a consolida capacitățile de apărare ale Japoniei în contextul unui mediu de securitate din ce în ce mai instabil.

Noile măsuri includ prevederi care ar permite Japoniei să dețină capacități de contraatac, abilitatea de a ataca direct teritoriul unei alte țări în caz de urgență și în circumstanțe specifice, a declarat Kishida.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

La începutul lunii decembrie, premierul i-a instruit pe miniștrii săi de apărare și de finanțe să asigure fonduri pentru a crește bugetul de apărare al Japoniei la 2% din PIB-ul actual în 2027, potrivit ministrului apărării, Yasukazu Hamada.

Prin adoptarea noilor inițiative în domeniul apărării, Japonia îndoaie interpretarea constituției sale de după cel de-al Doilea Război Mondial, care a pus constrângeri asupra Forțelor sale de autoapărare, în sensul că acestea pot fi folosite doar pentru ceea ce implică numele lor, apărarea patriei japoneze.

Însă Tokyo se confruntă cu cea mai ostilă situație de securitate din ultimele decenii. Odată cu revizuirea apărării, Japonia descrie unul dintre acești rivali – China – ca fiind cea mai mare provocare strategică” a sa, a relatat vineri postul public de televiziune NHK.

Rivalul de lungă durată, China, și-a mărit forțele navale și aeriene în zonele din apropierea Japoniei, revendicând în același timp Insulele Senkaku, un lanț nelocuit controlat de Japonia în Marea Chinei de Est, ca teritoriu suveran al său.

Navele chinezești au făcut incursiuni frecvente în apropierea insulelor, pe care le numește Diaoyus, în timp ce Japonia trimite aproape zilnic avioane de război ca răspuns la avioanele chinezești care se apropie de spațiul său aerian. Între timp, China și-a sporit presiunea militară asupra Taiwanului, insula autoguvernată a cărei securitate liderii japonezi au declarat că este vitală pentru securitatea Japoniei. În august, această presiune a inclus lansarea de către Beijing a cinci rachete care au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei, în apropiere de Taiwan, ca răspuns la vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Pyongyang a testat 34 de rachete

Din vestul său, Japonia a urmărit acumularea arsenalului de rachete al Coreei de Nord. Pyongyang a testat rachete în 34 de ocazii în acest an, inclusiv a tras una deasupra Japoniei în octombrie, pentru prima dată în ultimii cinci ani, un act pe care Kishida l-a numit scandalos”.

În nordul Japoniei, o acumulare rusă pe insulele de acolo de la începutul războiului din Ucraina și o retorică belicoasă din partea Moscovei nu au făcut decât să sporească aprehensiunea la Tokyo că ar putea fi nevoită să își apere teritoriile de mai multe amenințări în același timp.

În timp ce Japonia este considerată a avea una dintre cele mai moderne și mai puternice armate din lume, armamentul său a fost conceput pentru a lovi inamicii din apropierea insulelor sale. Însă noua strategie de apărare, despre care postul public de televiziune NHK a declarat la începutul acestei săptămâni, va oferi Tokyo arme precum rachetele Tomahawk, fabricate în SUA, care ar putea lovi bazele de la care posibili inamici precum China, Coreea de Nord sau Rusia ar putea lovi teritoriul japonez.

Potrivit oficialilor Forțelor de autoapărare, actualele sisteme de apărare antirachetă ale Japoniei pot ataca o țintă care se apropie doar atunci când aceasta se află în raza de acțiune de aproximativ 31 de mile (50 de kilometri). Dar China, de exemplu, are rachete care pot fi lansate de pe o gamă largă de avioane de război de la distanțe de până la 300 de kilometri.

Tokyo spune că orice noi arme cu rază lungă de acțiune pe care le-ar putea achiziționa nu ar fi arme de prim atac”, ci ar fi folosite doar dacă un inamic ar ataca mai întâi Japonia.