• Inginerii și-au dat seama că celulele sale solare erau îndreptate spre vest, departe de Soare, și nu puteau genera electricitate.
  • Echipa misiunii speră acum că situația s-ar putea îmbunătăți pe măsură ce condițiile de iluminare se schimbă.
  • Înainte de oprire, centrul de control al misiunii a reușit să adune cu succes detalii despre situația dificilă a lui Slim.

Agenția spațială japoneză Jaxa a anunțat că Japonia ar putea reuși să-și salveze modulul de aterizare pe Lună, dacă lumina Soarelui îl va lovi la locul potrivit. Nava spațială Slim a fost oprită la doar trei ore după atingerea istorică a Lunii, sâmbătă, pentru a economisi energie, scrie BBC.

Inginerii și-au dat seama că celulele sale solare erau îndreptate spre vest, departe de Soare, și nu puteau genera electricitate.

Echipa misiunii speră acum că situația s-ar putea îmbunătăți pe măsură ce condițiile de iluminare se schimbă. „Dacă lumina Soarelui va atinge Luna dinspre vest în viitor, credem că există o posibilitate de generare de energie și ne pregătim în prezent pentru restaurare”, se arată în declarația Jaxa. Misiunea Slim – supranumită și „Lunetistul Lunii” pentru utilizarea tehnologiilor de aterizare de precizie – a făcut ca Japonia să fie doar a cincea națiune din istorie care reușește să realizeze o aterizare lunară ușoară.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM

Dar bucuria de a vedea nava finalizându-și coborârea controlată s-a transformat curând în îngrijorare, pe măsură ce nivelurile de energie se scurgeau. În loc să lase sistemul să se stingă complet, s-a luat decizia de a pune nava în stare de veghe.

„Bateria a fost deconectată în conformitate cu procedurile noastre, cu 12% din energie rămasă, pentru a evita o situație în care repornirea (landerului) ar fi fost îngreunată”, a declarat Jaxa. „Ca urmare, nava spațială a fost deconectată la ora 02:57 (sâmbătă, ora Japoniei, sau 17:57 GMT, vineri)”.

Înainte de oprire, centrul de control al misiunii a reușit să adune cu succes detalii despre situația dificilă a lui Slim, precum și imagini și date despre coborârea sa pe suprafața lunară. „Suntem ușurați și începem să fim entuziasmați după ce am confirmat că s-au obținut multe date”, a declarat Jaxa.

Agenția a promis actualizări pe parcursul săptămânii. Misiunile lunare încearcă să aterizeze la începutul „zilei lunare”, când Soarele iese la orizontul estic. Acest lucru oferă navei spațiale aproximativ două „săptămâni terestre” de iluminare înainte ca Soarele să apună apoi în vest, pentru două săptămâni de întuneric.

În prezent este „dimineață” la locul de aterizare a lui Slim, pe pantele craterului Shioli. Dacă, așa cum se bănuiește, celulele solare ale navei spațiale sunt îndreptate spre vest, atunci este posibil să trebuiască să aștepte până la „după-amiaza lunară” înainte ca aceste celule să capteze suficientă lumină pentru a începe să încarce sistemul de baterii.

Citește și