• Reuniunea la nivel înalt a avut loc pe fondul intensificării reacțiilor internaționale ca răspuns la o serie de activități ale Chinei.
  • Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană dorește să joace un rol mai activ în Indo-Pacific.
  • Liderii au anunțat că Japonia și UE vor lucra împreună pentru a extinde cooperarea în mai multe domenii, inclusiv securitatea maritimă, gestionarea crizelor, securitatea cibernetică și combaterea dezinformării.

Liderii din Japonia și UE au anunțat un nou parteneriat digital la 12 mai, în urma unui summit în care au discutat despre cum să facă față împreună autoritarismului în creștere, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, al zvonurilor nucleare din Coreea de Nord și al agresiunii crescute din partea regimului comunist din China.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul celui de-al 28-lea summit UE-Japonia de la Tokyo, unde și-au reafirmat angajamentul de a susține normele democratice, ordinea internațională bazată pe reguli și o Indo-Pacific liberă și deschisă.

„Astăzi am discutat despre aprofundarea parteneriatului strategic și economic dintre Uniunea Europeană și Japonia”, a declarat Michel. „Am abordat relațiile noastre bilaterale și provocările regionale și globale importante, precum și modul cel mai bun de a ne coordona răspunsurile”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

UE și Japonia sunt cu adevărat parteneri cu mentalități similare. Împreună reprezentăm un sfert din PIB-ul mondial. Avem o relație profundă și dinamică, unită de valorile fundamentale ale democrației și statului de drept. Japonia este cel mai apropiat partener strategic al nostru în regiunea Indo-Pacific.”

Michel a remarcat relația elevată a Japoniei cu UE, întrucât cele două țări au un parteneriat economic din 2019, iar Japonia este singura națiune asiatică care apare până în prezent în strategia UE de consolidare a securității și apărării europene.

În acest sens, Michel a recunoscut că Japonia a oferit un sprijin umanitar, financiar și militar semnificativ Ucrainei și poporului său”, în urma invaziei Rusiei, și a subliniat dorința Japoniei și a UE de a dezvolta acest angajament comun și de a extinde dialogurile privind modul în care să gestioneze cel mai bine Partidul Comunist Chinez (PCC), din ce în ce mai agresiv.

„Cooperarea noastră în Ucraina este critică în Europa, dar este importantă și în zona Indo-Pacific și dorim, de asemenea, să ne aprofundăm consultările privind o China mai asertivă”, a declarat Michel.

„Credem că China trebuie să se ridice pentru a apăra sistemul multilateral de care a beneficiat în dezvoltarea țării sale.”

Comentariile lui Michel au fost un ecou al remarcilor făcute de adjunctul secretarului de stat american Wendy Sherman în aprilie, când a remarcat că, în ciuda tuturor încercărilor sale de a submina ordinea internațională bazată pe reguli, PCC a fost „unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestei ordini internaționale bazate pe reguli în ultima jumătate de secol”.