• Jens Stoltenberg afirmă că Rusia continuă acumularea de efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei.
  • Rusia este acuzată că a mobilizat între 130.000 şi 190.000 de militari lângă Ucraina.
  • Administraţia lui Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est.

Rusia pare a se pregăti pentru „un atac total” asupra Ucrainei, a afirmat sâmbătă, într-un interviu, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, cerând Moscovei să revină la negocieri cu Statele Unite ale Americii şi cu Alianţa Nord-Atlantică pe tema garanţiilor de securitate.

Toate semnalele indică faptul că Rusia plănuieşte lansarea unui atac total. Suntem cu toţii de acord că putem spune că riscul unui atac este foarte ridicat”, a declarat Jens Stoltenberg în interviul acordat postului ARD, conform site-ului Tagesschau.de şi publicaţiei Süddeutsche Zeitung.

Jens Stoltenberg afirmă că Rusia continuă acumularea de efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei. „Nu sunt retrase trupele, aşa cum susţine Rusia, ci sunt aduse trupe suplimentare”, a precizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Însă, în pofida mobilizării masive de trupe ruse şi a intensificării confruntărilor militare în regiunile separatiste est-ucrainene, Jens Stoltenberg transmite Rusiei că poate fi identificată o soluţie prin negocieri.

Încă nu este prea târziu pentru Rusia. Noi vrem ca Rusia să schimbe direcţia actuală şi să poarte negocieri cu noi”, a subliniat secretarul general NATO.

Rusia este acuzată că a mobilizat între 130.000 şi 190.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, pentru o eventuală invazie. Moscova susţine că nu pregăteşte vreun atac.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.