- Preşedintele SUA, Joseph Biden, a declarat vineri că pregăteşte „o serie de iniţiative” în scopul protejării Ucrainei de un atac al Rusiei.
- Administraţia de la Kiev se teme de o lovitură de stat sau o intervenţie militară.
„Pregătim o serie de iniţiative care au scopul de a face foarte, foarte dificil pentru preşedintele Vladimir Putin să facă ceea ce se teme lumea că ar putea face”, a declarat Joseph Biden, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro. Biden a precizat că este „în contact constant” cu aliaţii Statelor Unite, inclusiv cu Ucraina.
Administraţia de la Kiev se teme că Rusia ar putea organiza o lovitură de stat sau o intervenţie militară în regiunile separatiste est-ucrainene. Potrivit Kievului, Rusia a mobilizat aproape 100.000 de militari la frontiera Ucrainei.
Rusia şi Statele Unite intenţionează să organizeze în curând o întrevedere prin videoconferinţă a preşedinţilor Vladimir Putin şi Joseph Biden, a anunţat vineri un consilier prezidenţial rus, precizând că Moscova urmează să ceară garanţii de securitate din partea NATO. Iuri Uşakov, consilier prezidenţial rus pentru Politică Externă, a declarat că summitul în format online Rusia-SUA va avea loc după vizita preşedintelui Vladimir Putin în India, săptămâna viitoare. „Noi avem o dată concretă pentru această videoconferinţă. Dar este bine să aşteptăm aprobarea finală din partea americanilor. Ţinând cont de situaţia tensionată, există acum nevoia urgentă de a ne fi oferite garanţii adecvate. Situaţia pur şi simplu, nu mai poate continua în acest fel”, a afirmat Iuri Uşakov, citat de agenţia Reuters.
Pe agenda summitului virtual vor fi relaţiile SUA-Rusia, tensiunile din Ucraina şi Belarus, stabilitatea strategică, precum şi crizele din Afganistan, Iran, Libia şi Siria. Discuţiile privind stabilitatea strategică vor continua pe baza premiselor fixate la întâlnirea pe care Joseph Biden a avut-o cu Vladimir Putin în iunie, la Geneva.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va solicita „garanţii pe termen lung” că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi nu va instala sisteme de armament în apropierea frontierelor ruse. „Vom cere garanţii de securitate credibile şi pe termen lung. În dialogul cu Statele Unite şi cu aliaţii SUA, vom insista să elaborăm acorduri specifice care să excludă orice acţiuni ale NATO spre est sau instalarea de sisteme de armament care să ne ameninţe, în apropierea frontierelor noastre”, a afirmat Vladimir Putin.