• Președintele american Joe Biden va ajunge în această seară în Marea Britanie.
  • Biden va face această escală în drumul său spre un summit NATO din Lituania, unde se va discuta dacă Ucraina va deveni membru al NATO.
  • El sosește pe fondul unor reacții de respingere din partea Marii Britanii și a altor aliați cu privire la decizia sa de a oferi Ucrainei bombe cu dispersie.

Președintele american Joe Biden va ajunge în această seară în Marea Britanie, înainte de întâlnirile planificate cu prim-ministrul Rishi Sunak și cu regele Charles al III-lea. Biden va face această escală în drumul său spre un summit NATO din Lituania, unde se va discuta dacă Ucraina va deveni membru al NATO.

El sosește pe fondul unor reacții de respingere din partea Marii Britanii și a altor aliați cu privire la decizia sa de a oferi Ucrainei bombe cu dispersie, care reprezintă un pericol grav pentru civili și sunt interzise pe scară largă în cadrul Convenției privind munițiile cu dispersie, semnată de peste 120 de țări – deși nu și de SUA, Ucraina sau Rusia.

Sunak a declarat sâmbătă că Marea Britanie este semnatară a convenției care interzice producerea sau utilizarea munițiilor cu dispersie și descurajează utilizarea acestora”. Vom continua să ne facem partea noastră pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei, dar am făcut acest lucru prin furnizarea de tancuri grele de luptă și, cel mai recent, de arme cu rază lungă de acțiune, și sperăm că toate țările pot continua să sprijine Ucraina”, a declarat el reporterilor în Selby, Yorkshire.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Atât Rusia, cât și Ucraina au desfășurat deja muniții cu dispersie pe linia frontului din estul Ucrainei – dar este pentru prima dată când acestea vor fi furnizate de SUA Ucrainei. Înaintea vizitei, cancelarul din umbră al Partidului Laburist, Rachel Reeves, a declarat la emisiunea Sophy Ridge On Sunday că nu crede că este adecvat” să se furnizeze Ucrainei munițiile interzise pe scară largă.

Ea a spus: Sunt îngrijorată de utilizarea bombelor cu dispersie și nu doar Marea Britanie are aceste îngrijorări, ci și alte țări, în mod clar, la fel. Aș dori să găsesc o modalitate de a înarma în mod corespunzător Ucraina, dar fără a folosi aceste arme care pot avea un impact, nu doar pe câmpul de luptă, în acel moment, în acea zi, ci pentru luni și ani după aceea. Acesta este un lucru care îmi provoacă o îngrijorare profundă, la fel ca și multor alți oameni.”

Aliații nu consideră decizia lui Joe Biden ca fiind cea corectă

Lordul Ricketts, care a ocupat funcția de prim consilier pentru securitate națională al Regatului Unit, a declarat în cadrul aceluiași program că există un disconfort mai larg în cadrul NATO, adăugând: Aliații se simt cu toții foarte inconfortabil cu acest lucru. Cu toții, cu excepția americanilor, am semnat convenția, ceea ce înseamnă că nu producem, nu depozităm și nu folosim aceste arme. Ele sunt arme fără discriminare, desigur. Cred că suntem datori față de ucraineni să înțelegem de ce au nevoie de aceste arme. Această ofensivă pe care au lansat-o, sunt multe lucruri care depind de ea. Dacă stagnează, se împotmolește, riscul este ca acest război să continue.”

El a adăugat: Este o alegere dificilă, de genul celor pe care țările trebuie să le facă în timp de război. Mă simt inconfortabil, da, mi-aș dori să nu se facă, dar cred că putem înțelege de ce o fac.”

Joe Biden a apărat anterior decizia foarte dificilă” de a furniza munițiile cu dispersie, spunând că Ucraina a rămas fără arme. El este programat să zboare la Londra în această seară și luni va purta discuții cu Sunak la Downing Street 10, înainte de a se îndrepta spre Castelul Windsor pentru a se întâlni cu Regele Charles al III-lea.

Citește și