John Strand, CEO Strand Consult, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii şi MEDIAFAX, cu ocazia Forumului de Informaţii şi Securitate desfăşurat la Palatul Parlamentului, pe 7 şi 8 iulie, despre maşina de propagandă a lui Putin, sancţiunile impuse de Occident asupra Moscovei şi implicarea cetăţenilor în deciziile luate de politicieni, în special în perioade dificile din punctul de vedere al securităţii.

Întrebat ce părere are despre războaiele informaţionale şi despre accesul presei occidentale la audienţa rusească, John Strand, CEO Strand Consult, a declarat că „Există o companie franceză, care se numeşte Eutelsat, şi care practic oferă capacitatea de satelit pentru doi furnizori ruşi de antene satelit, care au un pachet de canale TV. Eutelsat a decis, practic, să elimine ştirile occidentale pentru peste 15 de milioane de ruşi şi să menţină canalele ruseşti. Cred că ar trebui (n.r. Eutelsat) să oprească aceste capacităţi de satelit şi, în schimb, să ofere ruşilor acces la canalele media occidentale pentru ca aceşti oameni care trăiesc în Rusia, 15 de milioane de oameni, să vadă şi alte perspective decât cele ale lui Putin. Cred că Eutelsat este unul dintre cei mai mari furnizori de propagandă ai lui Putin”.

Strand a precizat că este important de menţionat că au fost impuse multe sancţiuni asupra Kremlinului

Despre eficienţa sancţiunilor economice ale Vestului asupra Moscovei şi faptul că anumite companii chinezeşti au umplut golul lăsat de companiile occidentale în Rusia, Strand a precizat că este important de menţionat că au fost impuse multe sancţiuni asupra Kremlinului şi multe companii private au vrut, în mod independent, să se retragă din ţară. Cu toate acestea, Strand susţine că ar trebui pusă mai multă presiune pe China, care umple golul lăsat de companii occidentale în Rusia şi care, implicit, reduce efectul sancţiunilor impuse de Occident.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

John Strand mai consideră că, în actualul context de securitate dificil, provocat de invazia Rusiei în Ucraina, implicarea cetăţenilor în deciziile politicienilor ar trebui să fie cumva limitată: „Realitatea este că noi am ales politicienii. Cetăţenii sunt parte a deciziilor, pentru că şi-au ales politicienii. Unele decizii, însă, pe care aceştia le iau sau le vor lua, vor fi dificil de explicat. Uneori, lucrurile pot fi complicate. Gândiţi-vă la Brexit. Câţi dintre cei care au votat Brexitul, în Marea Britanie, ştiau ce consecinţe vor exista? Este Brexitul un succes? Cu siguranţă nu. Şi-au respectat cei care au vrut Brexitul promisiunile? Cu siguranţă nu. O vor face în viitor? Mă îndoiesc. Câteodată trebuie să înţelegem că am ales nişte politicieni şi ei trebuie să ia nişte decizii”.