• Jordan Bardella, 28 de ani, conduce lista Rassemblement Naționale pentru PE.
  • RN devansează cu 13 puncte partidul lui Macron.
  • Extrema Dreaptă crește spectaculos în mai multe țări europene.

Partidul Rassemblement National, principalul partid de extremă dreapta din Franța, şi-a lansat oficial campania pentru alegerile europene în acest weekend la Marsilia. Partidul conduce detașat în sondaje iar liderul său, charismaticul Jordan Bardella, o depășește la încredere chiar și pe mentora sa, Marine Le Pen.

Cine este această nouă stea a politicii franceze?

Bardella are doar 28 de ani, este parizian și a devenit şeful partidului, propulsat de Marine Le Pen, la sfârşitul anului 2022. Potrivit unor sondaje recente, Bardella ar putea conduce extrema dreaptă franceză spre cea mai mare victorie de până acum în cadrul unor alegeri la nivel naţional. Ultimele estimări îl dau la 31%, cu 13 procente înaintea următorului partid, cel al majorității prezidențiale.

Nationalist, antieuropean și pro rus după cum se vede chiar în dezbaterea care se desfășoară la Assemblée Naționale în acest moment, partidul lui Bardella va îngroșă rândurile extremei drepte în PE, punând în pericol funcționarea principalei instituții democratice a continentului.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Cat de puternic este acest val extremist în Europa?

Franța este una din țările mari, cu un număr important de eurodeputati și deci cu un număr important care va reveni extremei drepte. Dar vedem deja în diferite țări medii și mici o ascensiune la fel de importanta a dreptei extreme – nu mai departe decât duminică, în Portugalia, la alegerile parlamentare, extrema dreaptă a marcat o ascensiune fară precedent, în toamna trecut am văzut aceeași ascensiune în Slovacia și Olanda, ca să nu mai vorbim despre Ungaria și Austria. În Polonia, daca guvernul este acum democratic, președintele este în continuare un extremist.

Principala îngrijorare acum este ingerință rusa în aceste alegeri. Putin însuși a spus că va sprijini partidele care îl aranjează, adică naționaliste și antieuropene, iar legăturile Rassemblement Naționale cu Moscova au fost dovedite.

Citește și