• SUA au cheltuit 20 de milioane de dolari ca să întrețină superiahtul unui oligarh rus.
  • Guvernul SUA dă aproape 1 milion de dolari pe lună pentru a întreține un superiahtul de lux confiscat de la un oligarh rus, ca parte a planului de sancțiuni dezvoltat pentru a pune presiune asupara Kremlinului.
  • „Amadea”, de 106 metri, a fost unul dintre primele trofee pe care procurorii l-au obținut ca parte a „eforturilor” de a trage rușii „simpatizanți ai Kremlinului” la răspundere.

SUA au cheltuit 20 de milioane de dolari ca să întrețină superiahtul unui oligarh rus, scrie CNN.

„Amadea”, un superiaht de 106 metri, a fost confiscat în timp ce era andocat într-un port din Fiji în 2022 de către ofițerii locali și de FBI. Procurorii americani susțin că proprietarul acesteia, Suleiman Kerimov, care și-a făcut avere în aur, a încălcat sancțiunile SUA utilizând sistemul bancar american pentru a acoperi cheltuielile pentru navă. Iahtul a fost andocat în San Diego.

Acum, procurorii federali au cerut unui judecător permisiunea de a vinde nava, spunând că cheltuielile sale sunt excesive și că au costat guvernul aproximativ 20 de milioane de dolari, potrivit dosarelor recente ale instanței.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

O evaluare recentă îl evaluează la 230 de milioane de dolari, potrivit US Marshals Service.

„Este „excesiv” ca contribuabilii să plătească aproape un milion de dolari pe lună pentru întreținerea Amadea, când aceste cheltuieli ar putea fi reduse la zero prin vânzare interlocutorie”, au scris procurorii într-un dosar la începutul acestei luni.

Costurile lunare însumează aproximativ 600.000 de dolari pentru întreținerea iahtului, plus 144.000 de dolari în asigurare, potrivit dosarelor instanței. Cu taxe unice ocazionale pentru acoperirea cheltuielilor de andocare, se adaugă încă 178.000 de dolari pe lună, plasând factura totală la 922.000 de dolari pe lună, arată înregistrările.

Eduard Khudainatov și Millemarin Investments au venit să revendice superiahtul; se opun vânzării și au spus că judecătorul nu ar trebui să o permită până când moțiunea lor de respingere a plângerii de confiscare civilă nu este decisă.

Ei i-au spus judecătorului că „s-au oferit să ramburseze guvernului costurile pe care le-a suportat pentru întreținerea superiahtului Amadea, în schimbul returnării acestuia. Oferta este valabilă. Întreținerea Amadea este cu siguranță costisitoare, iar reclamanții nu au vrut niciodată ca americanii contribuabili să își asume această povară. Dar decizia greșită de a-l confisca a fost luată de guvern, știind ce costuri ar presupune pentru contribuabilii americani”.

Procurorii au spus că o decizie cu privire la această moțiune ar putea dura mai multe luni, ridicând factura pentru întreținerea navei.

Citește și