- Țările europene se străduiesc să își completeze stocurile de arme, în timp ce Kievul cere continuarea ajutorului militar.
- Borrell a recunoscut, de asemenea, că UE ar fi trebuit să înceapă antrenarea trupelor ucrainene cu un an în urmă.
- Avertismente privind stocurile goale au venit și din partea țărilor membre.
Stocurile de armament ale țărilor UE sunt grav „epuizate” în urma trimiterii de arme în Ucraina, a avertizat luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
Advertisment
În timpul unei dezbateri cu legislatorii UE, înaltul diplomat a îndemnat statele membre să își refacă arsenalele, afirmând că cea mai bună modalitate de a face acest lucru este „împreună”, pentru că astfel „ar fi mai ieftin”.
Borrell a recunoscut, de asemenea, că UE ar fi trebuit să înceapă antrenarea trupelor ucrainene cu un an în urmă, când unele state membre au cerut acest lucru, spunând că, dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, „am fi într-o situație mai bună”.
Recomandări
Săptămâna trecută, la o reuniune informală a miniștrilor europeni ai apărării, desfășurată la Praga, s-a discutat despre o misiune de antrenament militar la nivelul UE în Ucraina, precum și despre o mai bună punere în comun a echipamentelor și resurselor militare.
În iulie, UE a majorat cu 500 de milioane de euro finanțarea sprijinului militar acordat Ucrainei. De la începutul războiului purtat de Rusia în Ucraina, UE a furnizat Ucrainei asistență militară în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro prin intermediul așa-numitului Mecanism european pentru pace, o parte din arme provenind din stocurile proprii ale țărilor.
Avertismente privind stocurile goale au venit și din partea țărilor membre. Săptămâna trecută, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a declarat că Berlinul „atinge limitele a ceea ce putem da din Bundeswehr”. În iulie, cele mai mari șase țări europene nu au oferit niciun nou ajutor militar bilateral Ucrainei, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială.
Partenerii noștri