Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a cerut marţi încetarea imediată a confruntărilor miliare dintre Israel şi grupurile islamiste palestiniene, declaraţia fiind susţinută de toate ţările membre UE, cu excepţia Ungariei.

Cerem încetarea imediată a tuturor violenţelor şi aplicarea unui armistiţiu între Israel şi palestinieni“, a declarat Josep Borrell Fontelles după o reuniune a miniştrilor de Externe din statele membre UE.

Obiectivul este să protejăm civilii şi să permitem accesul la asistenţă umanitară în Fâşia Gaza“, a subliniat Josep Borrell Fontelles, citat de cotidianul Le Figaro.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate a catalogat drept „inacceptabil” numărul mare de victime civile.

Cel puţin 213 persoane au fost ucise în ultimele nouă zile în raidurile aeriene israeliene efectuate în Fâşia Gaza, iar alte 1.500 au fost rănite. În Israel, bilanţul atacurilor cu rachete lansate din Fâşia Gaza este de cel puţin 12 morţi şi peste 500 de răniţi.

Condamnăm atacurile cu rachete lansate de Hamas şi de alte grupuri teroriste asupra Israelului şi susţinem în totalitate dreptul Israelului de a se apăra, dar trebuie să facă acest lucru în mod proporţionat şi prin respectarea dreptului umanitar internaţional“, a subliniat Josep Borrell Fontelles.

CITEŞTE ŞI Netanyahu continuă atacurile asupra Fâșiei Gaza. Erdogan îl acuză pe Biden că are „mâinile pătate de sânge” din cauza sprijinului pentru Israel

Oficialul UE s-a declarat dezamăgit că poziţia UE a fost susţinută de toate statele membre, cu excepţia Ungariei. „Mi-ar fi plăcut ca toată lumea să îşi exprime acordul asupra orientării generale a discuţiei. Sincer, mi-e greu să înţeleg cum nu ar putea fi de acord cineva cu această declaraţie“, a subliniat Josep Borrell Fontelles.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a argumentat că poziţiile europene sunt „tendenţioase şi dezechilibrate“. „Am o problemă în general cu declaraţiile europene referitoare la Israel. Nu sunt de mare folos, mai ales în circumstanţele actuale, când tensiunile sunt atât de puternice“, a afirmat Peter Szijjarto.

Şi ministrul de Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, a criticat atitudinea Ungariei, subliniind că „este necesar ca Europa să aibă o voce unitară“.