• Kilicdaroglu este principalul rival în alegerile din 14 mai și are un avans strâns în sondajele de opinie.
  • Se așteaptă ca această cursă strânsă să ajungă la un al doilea tur de scrutin două săptămâni mai târziu.
  • Ei nu vor ca poliția să vină la ușile lor dis-de-dimineață devreme doar pentru că au scris pe Twitter”.

Kemal Kilicdaroglu, susținut de o alianță de opoziție formată din șase partide, spune că, dacă va câștiga, va aduce libertatea și democrația în Turcia, indiferent de costuri, scrie BBC. Tinerii vor democrație”, a declarat el pentru BBC. Ei nu vor ca poliția să vină la ușile lor dis-de-dimineață devreme doar pentru că au scris pe Twitter”.

El este principalul rival în alegerile din 14 mai și are un avans strâns în sondajele de opinie. Se așteaptă ca această cursă strânsă să ajungă la un al doilea tur de scrutin două săptămâni mai târziu.

În prezent, turcii pot merge la închisoare pentru insultarea președintelui”. Le spun tinerilor că pot să mă critice liber. Mă voi asigura că vor avea acest drept”, a declarat Kilicdaroglu, care conduce principalul partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP).

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Unii dintre susținătorii lui Kilicdaroglu se tem pentru siguranța sa, dar acesta spune că acest lucru este o obișnuință. A fi în politică în Turcia înseamnă să alegi o viață cu riscuri. Voi merge pe drumul meu indiferent ce vor face Erdogan și aliații săi. Ei nu mă pot îndepărta. Nu mă pot speria. Am făcut o promisiune acestei națiuni”.

Președintele Erdogan, în vârstă de 69 de ani, și-a ironizat rivalul în trecut, spunând că acesta nu ar putea nici măcar să păzească o oaie”, dar acum este mai greu de respins. Sosind pentru un miting în orașul portuar Izmir, un bastion al opoziției, candidatul opoziției este întâmpinat de o mare de susținători care flutură steaguri.

Se scandează Kilicdaroglu este speranța poporului”. Mulți dintre cei din mulțime sunt tineri. Cinci milioane de turci vor vota pentru prima dată la aceste alegeri. Kilicdaroglu a spus înainte de miting că va reorienta Turcia și va da prioritate relațiilor cu Occidentul, nu cu Kremlinul.

Vrem să devenim o parte a lumii civilizate”, a spus el. Vrem o presă liberă și o independență judiciară completă. Erdogan nu gândește în acest fel. El vrea să fie mai autoritarist. Diferența dintre noi și Erdogan este diferența dintre alb și negru.”

Îl vom pensiona pe Erdogan și îl vom trimite la colțul lui”, a declarat Kilicdaroglu. Se va retrage în liniște. Nimeni nu ar trebui să aibă nicio îngrijorare în legătură cu el”.

Citește și