• Coreea de Nord ar putea avea zeci de milioane de obuze de artilerie și rachete bazate pe modele sovietice care ar putea da un impuls uriaș armatei ruse din Ucraina.
  • Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a sosit marți în Rusia înainte de o întâlnire așteptată cu președintele Vladimir Putin.
  • Washingtonul va monitoriza îndeaproape întâlnirea, amintind ambelor țări că „orice transfer de arme din Coreea de Nord în Rusia ar fi o încălcare a multiplelor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”.

UPDATE

Kim Jong-un s-a întâlnit deja cu șefii regiunilor ruse și cu ministrul Kozlov, Ministrul Resurselor Naturale și Ecologiei din Rusia.

Putin a refuzat categoric să dezvăluie secretele discuțiilor sale de patru ore cu Xi Jinping.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

UPDATE

ȘTIREA INIȚIALĂ

Coreea de Nord ar putea avea zeci de milioane de obuze de artilerie și rachete bazate pe modele sovietice care ar putea da un impuls uriaș armatei ruse din Ucraina, spun analiștii, citați de The Washington Post.

Alături de înalții săi oficiali militari, care se ocupă de fabricile de arme și muniții cu capacitate nucleară, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a sosit marți în Rusia înainte de o întâlnire așteptată cu președintele Vladimir Putin. Vestea vizitei a stârnit îngrijorări cu privire la un potențial acord de arme  în favoarea războiului Moscovei în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că Washingtonul va monitoriza îndeaproape întâlnirea, amintind ambelor țări că „orice transfer de arme din Coreea de Nord în Rusia ar fi o încălcare a multiplelor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU” și că SUA „nu vor ezita să impună noi sancțiuni”.

În schimb, Kim ar putea căuta energie electrică, ajutor alimentar și tehnologii avansate de arme, inclusiv cele legate de rachete balistice intercontinentale, submarine cu rachete balistice cu capacitate nucleară și sateliți de recunoaștere militare, spun analiștii.

Relațiile dintre Rusia și Coreea de Nord s-au închegat după invazia Ucrainei

Kim Jong Un efectuează prima călătorie în străinătate de la pandemia de COVID-19, în timpul căreia Coreea de Nord a aplicat în mod strict controalele la frontieră de mai bine de trei ani.

Un posibil loc de întâlnire între Kim și Putin este orașul Vladivostok din estul Rusiei, unde Putin a sosit luni pentru a participa la un forum internațional care se va desfășura până miercuri, potrivit agenției de presă ruse TASS. Prima întâlnire a lui Putin cu dictatorul nord coreean a avut loc în 2019.
„Va fi o vizită în toată regula”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Vor avea loc negocieri între două delegaţii, iar după aceea, dacă va fi necesar, liderii îşi vor continua comunicarea într-un format de tip „unu la unu”.

Speculațiile cu privire la cooperarea militară a celor două țări au crescut după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a făcut o vizită rară în Coreea de Nord în iulie, când Kim l-a invitat la o expoziție de arme și la o paradă militară masivă în capitală, unde a prezentat ICBM-uri concepute pentru a viza teritoriul Statelor Unite.

Citește și: