• Coreea de Nord a adoptat o lege care prevede dreptul de a recurge automat” la atacuri nucleare preventive pentru a se proteja, o măsură care, potrivit liderului Kim Jong-un, face ca statutul său nuclear să fie ireversibil” și împiedică orice discuții de denuclearizare, a anunțat presa de stat.
  • Măsura vine în contextul în care observatorii spun că Coreea de Nord pare să se pregătească să reia testele nucleare pentru prima dată din 2017, după ce summiturile istorice cu președintele american de atunci, Donald Trump, și cu alți lideri mondiali din 2018 nu au reușit să îl convingă pe Kim să renunțe la dezvoltarea armelor sale.
  • Parlamentul Nordului, Adunarea Supremă a Poporului, au adoptat joi legislația ca înlocuitor al unei legi din 2013 care a subliniat pentru prima dată statutul nuclear al țării, a relatat vineri agenția de presă de stat KCNA.

Coreea de Nord a adoptat o lege care prevede dreptul de a recurge automat” la atacuri nucleare preventive pentru a se proteja, o măsură care, potrivit liderului Kim Jong-un, face ca statutul său nuclear să fie ireversibil” și împiedică orice discuții de denuclearizare, a anunțat presa de stat.

Măsura vine în contextul în care observatorii spun că Coreea de Nord pare să se pregătească să reia testele nucleare pentru prima dată din 2017, după ce summiturile istorice cu președintele american de atunci, Donald Trump, și cu alți lideri mondiali din 2018 nu au reușit să îl convingă pe Kim să renunțe la dezvoltarea armelor sale.

Parlamentul Nordului, Adunarea Supremă a Poporului, au adoptat joi legislația ca înlocuitor al unei legi din 2013 care a subliniat pentru prima dată statutul nuclear al țării, a relatat vineri agenția de presă de stat KCNA.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cea mai mare importanță a legiferării politicii privind armele nucleare este de a trasa o linie iremediabilă, astfel încât să nu mai existe nici o negociere cu privire la armele noastre nucleare”, a declarat Kim într-un discurs în fața adunării, adăugând că nu va renunța niciodată la arme, chiar dacă țara s-ar confrunta cu 100 de ani de sancțiuni.

Un deputat din cadrul adunării a declarat că legea va servi drept o garanție juridică puternică pentru consolidarea poziției Coreei de Nord ca stat deținător de arme nucleare și pentru asigurarea caracterului transparent, consecvent și standard” al politicii sale nucleare, a relatat KCNA.

Legea din 2013 prevedea că Coreea de Nord ar putea folosi arme nucleare pentru a respinge invazia sau atacul unui stat nuclear ostil și pentru a efectua lovituri de ripostare.

Noua lege merge mai departe, permițând atacuri nucleare preventive în cazul în care este detectat un atac iminent cu arme de distrugere în masă sau împotriva țintelor strategice” ale țării, inclusiv a conducerii sale.

Aceasta este o referire aparentă la strategia sud-coreeană lanțul ucigaș”, care prevede lovirea preventivă a infrastructurii nucleare și a sistemului de comandă al Coreei de Nord în cazul în care se suspectează un atac iminent.

Kim a citat lanțul ucigaș”, care face parte dintr-o strategie militară pe trei direcții, stimulată sub conducerea noului președinte sud-coreean, Yoon Suk-yeol, ca fiind un semn că situația se deteriorează și că Pyongyang trebuie să se pregătească pentru tensiuni pe termen lung.

Pe scurt, există câteva circumstanțe cu adevărat vagi și ambigue în care Coreea de Nord spune acum că și-ar putea folosi armele nucleare”, a declarat pe Twitter Chad O’Carroll, fondatorul site-ului de urmărire a Coreei de Nord NK News, Chad O’Carroll.

Îmi imaginez că scopul este de a le da de gândit planificatorilor militari americani și sud-coreeni cu privire la o gamă mult mai largă de acțiuni decât înainte”.

Legea interzice, de asemenea, orice partajare de arme sau tehnologii nucleare cu alte țări și are ca scop reducerea pericolului unui război nuclear prin prevenirea erorilor de calcul între statele cu arme nucleare și a utilizării abuzive a armelor nucleare, a raportat KCNA.

Analiștii spun că obiectivul lui Kim este de a obține acceptarea internațională a statutului Coreei de Nord ca „stat nuclear responsabil”.

Administrația lui Joe Biden s-a oferit să discute cu Kim oricând și oriunde, iar președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a declarat că țara sa ar oferi un ajutor economic masiv dacă Pyongyang ar începe să renunțe la arsenalul său.

Coreea de Sud s-a oferit joi să poarte discuții cu Coreea de Nord privind reunificarea familiilor separate de războiul coreean din 1950-53, în prima sa deschidere directă sub conducerea lui Yoon, în ciuda legăturilor transfrontaliere tensionate.

Cu toate acestea, Coreea de Nord a respins aceste deschideri, afirmând că SUA și aliații săi mențin „politici ostile”, cum ar fi sancțiunile și exercițiile militare, care subminează mesajele lor de pace.

Comentariile lui Kim au subliniat creșterea tensiunilor regionale, în timp ce acesta își accelerează extinderea programului său de arme nucleare și rachete. În ultimele luni, el a lansat amenințări din ce în ce mai provocatoare de conflict nuclear la adresa SUA și a aliaților săi din Asia, avertizând, de asemenea, că Nordul își va folosi proactiv armele nucleare atunci când va fi amenințat.

Kim a făcut teste de armament într-un ritm record în acest an, lansând peste 30 de arme balistice, inclusiv primele demonstrații ale rachetelor sale balistice intercontinentale în 2017.