- Președinția spune că unele date invocate de președinte nu sunt publice, dar a furnizat două fișiere cu mai multe date publice pe care s-a bazat decizia statului de a închide școli
- Analizele pe care se bazează președintele Klaus Iohannis pentru închiderea școlilor, solicitate de Școala9, expun o realitate mai complexă decât ceea ce a declarat șeful statului săptămâna trecută.
- Studiile internaționale prezintă mai multe argumente pro deschiderii școlilor, decât împotrivă.
Analizele pe care se bazează președintele Klaus Iohannis pentru închiderea școlilor, solicitate de Școala9, expun o realitate mai complexă decât ceea ce a declarat șeful statului săptămâna trecută.
Advertisment
Decizia închiderii tuturor școlilor începând de luni, anunțată, săptămâna trecută, de președintele Klaus Iohannis, a stârnit mai multe nemulțumiri în spațiul public. Părerile sunt împărțite în rândul principalilor actori din educație. La fel și întrebările.
Pe ce studii sau analize se bazează președintele Klaus Iohannis când susține că toate școlile trebuie să fie închise, în timp ce aproape toate țările din Europa țin școlile deschise integral sau parțial?
Recomandări
La conferința din 3 noiembrie de la Palatul Cotroceni, un jurnalist l-a întrebat pe șeful statului dacă există o analiză pe care autoritățile se bazează atunci când decid să închidă tot mai multe școli. Președintele Klaus Iohannis i-a răspuns:
„Da, există analize care recomandă trecerea școlii în sistem online. De aceasta s-a și hotărât, este o decizie care s-a luat deja dinaintea începerii anului școlar, că, atunci când incidența trece de 3, școlile trec în online în localitatea respectivă. Știu că între timp sunt voci care cer redeschiderea școlilor, eu am solicitat o analiză aprofundată experților și dacă apar noutăți o să vă țin la curent cu ele”, a răspuns șeful statului
Școala9 a trimis o solicitare către Administrația prezidențială pentru a intra în posesia analizelor pe care se bazează Iohannis, iar acesta a fost răspunsul primit:
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm următoarele: Studiile și analizele la care a făcut referire Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în conferința de presă din data de 3 noiembrie, provin din surse multiple, atât de la nivel național (precum Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică), cât și de la nivel internaţional (precum Organizația Mondială a Sănătății, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, Comisia Europeană). O parte dintre aceste materiale sunt documente de lucru, care nu sunt publice”, se arată în răspunsul trimis de administrația prezidențială.
Alături de acest răspuns, Școala9 a primit două fișiere
Primul este o evaluare de la Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției care cuprinde lista celor 39 de focare din unitățile de învățământ declarate din 1 octombrie, precum și listele de cazuri de copii infectați în unitățile de învățământ. Astfel, datele transmise arată că:
- în prima jumătate a lunii octombrie au fost infectați 474 de copii cu vârste între 0 și 9 ani, respectiv 1010 de copii între 10 și 19 ani
- în a doua jumătate a lunii octombrie au fost infectați 729 de copii cu vârste între 0 și 9 ani, respectiv 1804 de copii între 10 și 19 ani
- în total, în luna octombrie, au fost depistate 4017 cazuri de infectări în unitățile de învățământ în rândul copiilor între 0 și 19 ani
Al doilea fișier trimis de Administrația prezidențială este un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care face referire la mai multe studii legate de răspândirea coronavirusului în școli.
Partenerii noștri