• Președintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul dedicat Zilei Astronomiei
  • Klaus Iohannis spune că educația și cercetarea au fost și rămân calea către progres și evoluție
  • Klaus Iohannis: „Planeta noastră are resurse finite”

Planeta noastră are resurse finite și suntem mereu într-o cursă cu noi înșine pentru a le gestiona cât mai eficient, spune președintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului dedicat Zilei Astronomiei, în contextul festivalului AstroFest.

„M-a pasionat dintotdeauna și despre care mă informez permanent, mai ales că în ultimii ani s-au făcut pași majori. Astronomia este nu doar una dintre cele mai vechi științe ale umanității, dar este și unul dintre cele mai provocatoare domenii ale gândirii și cercetării. Planeta noastră are resurse finite și suntem mereu într-o cursă cu noi înșine pentru a le gestiona cât mai eficient. Astronomia ne dă însă speranța unui viitor de descoperiri care să aprofundeze cunoașterea Universului și, implicit, a lumii noastre, în ultimele decenii multiplicându-se demersurile europene și internaționale privind explorarea pașnică a spațiului”, spune Klaus Iohannis la evenimentul dedicat Zilei Astronomiei, în contextul festivalului AstroFest.

El apreciază că educația și cercetarea au fost și rămân calea către progres și evoluție.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

„Avem în această sală, alături de noi, oameni care și-au dedicat timpul și cunoștințele domeniului astronomiei, explorării spațiului cosmic sau care se află la începutul unui astfel de drum. Vreau să îi felicit, în mod special, pe elevii olimpici internaționali la astronomie și astrofizică, prezenți astăzi aici, care duc mai departe flacăra acestei științe în România. În spatele excelentelor voastre rezultate stă o pasiune pe care vă încurajez să o aveți și în continuare. Performanțele tânărului Gabriel Cristian Neagu, care a descoperit mai multe stele variabile, sunt remarcabile dovezi ale legăturii dintre pasiune și performanța în cercetare. Promovarea astronomiei nu ar fi posibilă fără cei care depun constant eforturi și dăruire în sprijinul alfabetizării științifice”, adaugă șeful statului.

El a ținut să îl felicite pe Alexandru Mironov și echipa Revistei „Știință și Tehnică” pentru că au rămas consecvenți în acest demers.

„În Proiectul <România Educată> acordăm o atenție specială științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, pe scurt STEM. De aceea, evenimente precum Festivalul <Astrofest>, care promovează știința spațiului, tehnologia şi ingineria spațială, merită susținute și încurajate. Domnule Prunariu, sunteți un deschizător de drumuri autentic, primul român care a zburat în spațiu. La mulți ani, cu ocazia celor 40 de ani de la acel moment istoric! Este admirabilă perseverența de a vă dedica întreaga carieră atât cercetării și explorării Spațiului, cât și misiunii de a-i ajuta pe tineri și societatea în ansamblu să conștientizeze importanța acestui domeniu. În acest sens, contribuțiile dumneavoastră la dezvoltarea colaborărilor României cu partenerii internaționali sunt de o însemnătate deosebită. Dragi elevi, aveți în această sală exemple care pot să vă inspire să vă dedicați cu pasiune domeniului astronomiei și al astrofizicii. Vă doresc să continuați drumul început, în România, cu rezultate care să ne facă mândri. Per aspera ad astra”, conchide Iohannis.