• Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, în această dimineață, baza militară de la Mihail Kogălniceanu, alături de premierii Belgiei şi ai României.
  • El afirmă că, pentru sprijinirea Ucrainei, NATO şi Uniunea Europeană au luat măsuri concrete şi consistente.
  • Preșesintele României a mai spus că țara a acţionat, la rândul său, rapid şi eficient, atât la nivel guvernamental, cât şi la nivelul societăţii civile.

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, în această dimineață, baza militară de la Mihail Kogălniceanu, alături de premierii Belgiei şi ai României. Acesta a precizat că prezenţa militarilor în România are, dincolo de componenta de securitate, şi o dimensiune simbolică.

„Prin eforturi comune, contribuim la securitatea spaţiului aliat, asigurăm pacea şi liniştea cetăţenilor noştri. Faptul că ne aflăm împreună în această bază militară reprezintă o dovadă în plus a unităţii, a coeziunii şi a solidarităţii care există la nivelul NATO. Încă din anul 2014, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, NATO a început un proces complex de adaptare.

Am fost conştienţi că ne confruntăm cu un mediu de securitate marcat de noi riscuri şi ameninţări şi de conduita tot mai agresivă a Federaţiei Ruse în plan regional. Astfel, a apărut postura de descurajare şi de apărare a NATO pe Flancul Estic. Agresiunea brutală declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei a afectat, însă, fundamental securitatea regională, europeană, euroatlantică şi are proiecţii negative la nivel global, pe mai multe paliere chiar”, spune Klaus Iohannis.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Klaus Iohannis punctează eforturile NATO și ale Uniunii Europene

El afirmă că, pentru sprijinirea Ucrainei, greu încercată de această agresiune, NATO şi Uniunea Europeană au luat măsuri concrete şi consistente, iar România a acţionat, la rândul său, rapid şi eficient, atât la nivel guvernamental, cât şi la nivelul societăţii civile, conform Mediafax.

„Dincolo de aspectele umanitare, este evident că mediul de securitate internaţional a suferit modificări radicale. În consecinţă, a trebuit să luăm măsuri corespunzătoare de răspuns, strict defensive, menite, însă, să nu ducă la escaladare. Astfel, NATO a sporit măsurile de pregătire a forţelor militare aliate şi de consolidare a posturii aliate pe Flancul Estic.

(…) Vom continua eforturile noastre pentru a asigura răspunsul prompt, hotărât şi robust al Alianţei Nord-Atlantice la orice provocare sau ameninţare posibilă. După cum am decis la recentul Summit de la Bruxelles, vom accelera transformarea Alianţei pentru a consolida postura de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră”, adaugă şeful statului.

„Împreună cu colegii voştri, militarii români, protejaţi şi apăraţi valorile euroatlantice care definesc în mod esenţial societăţile noastre: democraţia, drepturile omului, statul de drept şi dreptul fiecărui popor de a-şi decide propria soartă. Numai împreună putem asigura securitatea şi bunăstarea cetăţenilor noştri. Vă doresc succes în activităţile de pregătire pe care le veţi întreprinde, precum şi în misiunile în care veţi fi angajaţi”, conchide Iohannis.