Klaus Iohannis participă luni la Summitul NATO de la Bruxelles. Joe Biden, prezent pentru prima oară la reuniune

  • Klaus Iohannis participă luni la Summitul NATO de la Bruxelles.
  • Preşedintele SUA Joe Biden va fi prezent pentru prima oară la reuniune.
  • Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de Guvern va începe la 14.30, ora României.

Klaus Iohannis, președintele României, participă, luni, la Summitul Alianței Nord-Atlantice, organizat la Cartierul General al NATO din Bruxelles, informează Administrația prezidențială.

La reuniune, liderii aliaţi vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic şi militar al Alianţei, precum şi de actor cu proiecţie la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecţie strategică NATO 2030.

Astfel, este prima oară de la începutul mandatului preşedintelui SUA Joe Biden când va fi prezent la un Summit aliat.

„În cadrul reuniunii la nivel înalt, liderii aliați vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al Alianței, precum și de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030. În acest context, pe agenda Summitului se află și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianței, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internațional de securitate față de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual”, potrivit agendei publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Iohannis va susţine procesul de adaptare a NATO la actualul context de securitate

La 13.30, ora României va avea loc sosirea preşedintelui Iohannis la sediul NATO, iar reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de Guvern va începe la 14.30, ora României.

„În acest context, pe agenda Summitului se află şi decizia de declanşare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianţei, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internaţional de securitate faţă de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual. Reuniunea va prilejui, totodată, reafirmarea valorii esenţiale a relaţiei transatlantice pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în contextul primei participări a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un Summit aliat. În cadrul dezbaterilor, liderii vor mai aborda teme actuale precum provocările de securitate din spaţiul euroatlantic, terorismul, ameninţările cibernetice şi cele generate de tehnologiile disruptive şi vor stabili acţiunile pe care NATO trebuie să le întreprindă în continuare pentru a gestiona provocările şi ameninţările de acest tip la adresa securităţii euroatlantice”, se mai arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, la Summit, Klaus Iohannis va susţine procesul de adaptare a NATO la actualul context de securitate, astfel încât Alianţa să devină mai puternică politic şi militar şi va reafirma importanţa NATO pentru securitatea euroatlantică şi ordinea internaţională bazată pe norme. Totodată, Preşedintele României va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidenţiind rolul activ al ţării noastre de pilon de stabilitate şi furnizor de securitate. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis va susţine întărirea pe mai departe a relaţiei transatlantice, precum şi decizia de elaborare a unui nou Concept Strategic.