• Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor, referindu-se la capacitatea societăţii de a-şi găsi coeziunea.
  • Şeful statului a vorbit despre capacitatea societăţii de a-şi găsi coeziunea.
  • Preşedintele s-a referit şi la ultimele evoluţii de pe scena politică din România.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor, referindu-se la capacitatea societăţii de a-şi găsi coeziunea.

„Se împlinesc astăzi 166 de ani de la momentul în care comunitatea romă şi-a dobândit libertatea. Actul dezrobirii romilor de la 1856 este expresia consensului elitelor politice ale acelor vremuri asupra unui obiectiv major: aderarea României la valorile umaniste occidentale, prin includerea romilor în destinul şi construcţia naţiunii. De atunci şi până în prezent, comunitatea romă a contribuit constant la modernizarea ţării noastre. Minoritatea romă a fost prezentă în momentele fondatoare din istoria României şi a împărtăşit greutăţile, dar şi idealurile şi speranţele naţiunii noastre”, scrie în mesajul preşedintelui Iohannis.

Şeful statului a vorbit despre capacitatea societăţii de a-şi găsi coeziunea.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
CE VA FACE TRUMP?
FBI AVERTIZEAZĂ
HAMAS NU VREA PACE

„Ziua Dezrobirii Romilor ne oferă un bun exemplu de a evidenţia capacitatea societăţii noastre de a-şi găsi coeziunea. Dezrobirea romilor a pus piatra de temelie a procesului de recuperare a identităţii şi a memoriei unei comunităţi profund încercate de istorie. Evocăm astăzi amintirea victimelor robiei, ale deportărilor, umilinţelor, privaţiunilor şi ale asimilării forţate”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele s-a referit şi la ultimele evoluţii de pe scena politică din România.

„Într-o perioadă în care discursul incitator la ură, violenţa şi intoleranţa sunt din nou prezente în spaţiul public, avem datoria de a rămâne vigilenţi şi de a nu permite ca drepturile omului să fie încălcate, iar romii să fie o dată în plus marginalizaţi. Am convingerea că lupta cu manifestările rasiste şi xenofobe, depăşirea prejudecăţilor, precum şi atingerea egalităţii reale de şanse pot fi asigurate prin educaţie şi cultură. În „România Educată”, minorităţile naţionale sunt preţuite, iar relaţiile dintre oameni şi autorităţi se bazează pe dialog şi pe aprecierea diversităţii, forţele motrice ale progresului Europei”, a precizat şeful statului.

Să valorificăm efortul lor şi să continuăm să acţionăm în acelaşi spirit de solidaritate, responsabilitate şi respect faţă de semeni, este concluzia preşedintelui Klaus Iohannis.