• Kremlinul califică decizia Poloniei de a redenumi Kaliningrad drept un „act ostil”.
  • Miercuri, ministrul polonez al dezvoltării, Waldemar Buda, a declarat că Kaliningrad se va numi de acum înainte oficial Królewiec.
  • Orașul rusesc va fi cunoscut de acum înainte ca Królewiec în documentele oficiale, numele său în secolele XV și XVI.

Miercuri, ministrul polonez al dezvoltării, Waldemar Buda, a declarat că Kaliningrad se va numi de acum înainte oficial Królewiec, numele său din perioada în care a fost condus de Regatul Poloniei în secolele al XV-lea și al XVI-lea. Kremlinul a descris decizia Poloniei de a redenumi orașul rusesc Kaliningrad în documentele sale oficiale drept un „act ostil”, în timp ce legăturile continuă să se destrame din cauza războiului din Ucraina, scrie The Guardian.

Kaliningrad, care se află într-o exclavă situată între Lituania și Polonia pe coasta Mării Baltice, a fost cunoscut sub numele german de Königsberg până după cel de-al doilea război mondial, când a fost anexat de Uniunea Sovietică și redenumit în onoarea politicianului Mihail Kalinin.

„Nu dorim rusificarea în Polonia și de aceea am decis să schimbăm numele în limba noastră maternă al Kaliningradului și al regiunii Kaliningrad”, a declarat Buda, citând o recomandare a unei comisii de stat însărcinate cu standardizarea numelor străine în limba poloneză.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Relațiile dintre Polonia și Rusia

Varșovia spune că Kalinin are legătură cu masacrul de la Katyn din 1940 – când mii de ofițeri polonezi au fost executați de forțele sovietice – are conotații negative.

„Actualul nume rusesc al acestui oraș este un botez artificial care nu are legătură nici cu orașul, nici cu regiunea”, a declarat marți comisia poloneză de standardizare geografică. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că decizia „se apropie de nebunie”. „Știm că de-a lungul istoriei, Polonia a alunecat din când în când în această nebunie a urii față de ruși”, a declarat el într-un briefing.

Kaliningrad a fost izolat de Moscova atunci când Lituania a devenit independentă în timpul destrămării Uniunii Sovietice în 1991. În orașul însuși, oamenii au fost divizați în legătură cu mișcarea poloneză.

Relațiile dintre Polonia și Rusia au fost adesea tensionate. Moscova susține că a eliberat Polonia atunci când forțele sale au alungat forțele naziste la sfârșitul războiului. Majoritatea polonezilor cred că Uniunea Sovietică a înlocuit ocupația nazistă cu o altă formă de represiune.

Polonia, membră a NATO, a sprijinit puternic Ucraina după invazia Rusiei și a intensificat demolarea monumentelor comemorative ale trupelor sovietice căzute pe teritoriul țării.

Citește și: