• Reuniunea inaugurală a unui nou consiliu NATO-Ucraina, format din 31 de aliați ai NATO și Ucraina, va avea loc săptămâna viitoare la Vilnius.
  • Liderul NATO a declarat că summitul de la Vilnius de săptămâna viitoare va găzdui luni după-amiază o întâlnire cu premierul Suediei și cu președintele Turciei.
  • Stoltenberg a declarat ieri că s-au făcut progrese în ceea ce privește admiterea Suediei în NATO.

Reuniunea inaugurală a unui nou consiliu NATO-Ucraina, format din 31 de aliați ai NATO și Ucraina, va avea loc săptămâna viitoare la Vilnius. Stoltenberg îl descrie ca fiind format din egali”. Acesta ar permite oricărui membru, inclusiv Ucrainei, să convoace o reuniune de consultare în caz de criză dacă se simte amenințat. Apoi, se vor putea lua decizii ca răspuns la orice problemă apărută, scrie The Guardian.

Liderul NATO a declarat că summitul de la Vilnius de săptămâna viitoare va găzdui luni după-amiază o întâlnire cu premierul Suediei și cu președintele Turciei, în speranța de a facilita admiterea Suediei în alianță. În același timp, NATO pregătește un pachet suplimentar de asistență de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, inclusiv combustibil și medicamente, a declarat secretarul general al NATO Stoltenberg.

În esență, consiliile trebuie să decidă ce decizii pot lua. Acest lucru deschide posibilitatea unor activități comune mai practice. Ideea este să creăm un organism în cadrul căruia să facem lucruri împreună, să luăm decizii împreună, să ne consultăm împreună cu privire la chestiuni care sunt importante pentru securitatea noastră. Acest lucru aduce, din nou, Ucraina mai aproape de NATO, a declarat Jens Stoltenberg.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

NATO nu are o poziție cu privire la armele cu dispersie

Liderul NATO a fost întrebat despre trimiterea de muniții cu dispersie în Ucraina. Acesta a declarat că NATO nu are o poziție în privința acestora” deoarece unii aliați au semnat pentru a interzice utilizarea lor, iar alții nu. Acest lucru va trebui să fie decis de guverne, nu de NATO”.

Cu toate acestea, Stoltenberg a continuat să spună: Ne confruntăm cu un război brutal și trebuie să ne amintim că această brutalitate se reflectă, că în fiecare zi vedem victime și că munițiile cu dispersie sunt folosite de ambele părți. Iar Rusia a folosit muniții cu dispersie pentru a invada o altă țară. Ucraina folosește muniții cu dispersie pentru a se apăra.”

Stoltenberg afirmă că există progrese în admiterea Suediei la NATO

Stoltenberg a declarat ieri că s-au făcut progrese în ceea ce privește admiterea Suediei în NATO, după ce un jurnalist de la televiziunea turcă a spus că există încă diferențe uriașe între declarațiile emise de Turcia și Suedia după ce s-au întâlnit ieri. Stoltenberg pare încrezător, dar spune că este posibil să mai fie mult de lucru. El spune că Suedia a ținut predestinația”, dar afirmă că recunoaște, de asemenea, că Turcia are preocupări reale de securitate” și că și alți membri ai NATO au preocupări de securitate”.

Cred cu tărie că ar fi bine pentru întreaga alianță, inclusiv pentru Turcia, să aibă Suedia ca membru cât mai curând posibil”, a spus el.

Citește și: