• București: Peste 900 de ordine de protecție provizorii emise de polițiști
  • În 2 ani, polițiștii și jandarmii au aplicat doar 18 amenzi
  • 92% femei trec prin hărțuire stradală, ziua
  • 95% dintre femei au fost hărțuite pe stradă
  • 58,6% dintre femei spun că nu le apară nimeni

Fiecărei femei i s-a întâmplat, mai mult ca sigur, să meargă pe stradă și să fie claxonată, fluierată sau chiar atinsă. Din 2018, hărţuirea stradală poate fi amendată cu până la 10.000 de lei.

În doi ani, poliţiştii şi jandarmii au aplicat 18 amenzi pentru fapte de hărțuire stradală. Hărţuitorii percep lumea prin propriile traume, spun psihologii.

Eduard Popescu, corespondent Aleph News: Din 2018, hărţuirea stradală poate fi amendată cu sume între 3.000 și 10.000 de lei. Poate fi sancționată orice fel de hărțuire, mai ales cea sexuală și psihologică, nu doar în public, dar și în privat. Polițistul poate să amendeze pe loc persoana care e surprinsă hărțuind pe cineva, fără să fie nevoie să deschidă un dosar penal pentru asta. Totuşi, poliţiştii şi jandarmii au aplicat de atunci doar 18 amenzi. Faptele de hărţuire pot fi şi fapte penale, însă un proces penal durează mult timp şi şansele reale să se ajungă la o condamnare sunt mici. Câteva victime mi-au povestit cum au fost claxonate pe stradă, fluierate, chiar oprite, urmărite și atinse, unele chiar bruscate. În același timp, avem vloggeri care câştigă bani serioşi din YouTube postând clipuri în care abordează femei pe stradă şi le invită la ei acasă. Mai multe persoane mi-au povestit că nu au mers la poliție de frică, asta și pentru că procesul în sine de a face o plângere este greoi și poate fi traumatizant. Și atunci e foarte important să înțelegem ce înseamnă hărțuirea stradală, să conștientizăm și să luăm atitudine.”

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE