• O nouă conferință în sprijinul Ucrainei este organizată la Paris.
  • Printre liderii care au confirmat prezența se afla și Klaus Iohannis.
  • Președintele Franței, Emmanuel Macron, vrea să strângă rândurile aliaților.

Lideri din 21 de țări se întâlnesc mâine la Elysée, în cadrul unei conferințe de susținere a Ucrainei. Obiectivul acestei noi conferințe organizate de președintele Emmanuel Macron este acela de a oferi ajutor militar și financiar Kievului, care întră în al treilea an de război cu Moscova.

Emmanuel Macron a anunțat conferința săptămâna trecută. Potrivit informațiilor transmise, șefii de stat și de guvern din 17 țări și-au confirmat prezența, respectiv Germania, Belgia, Croația, Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Cehia și România). În plus, vor fi prezenți reprezentanți ministeriali din Canada, Statele Unite (un asistent al secretarului de stat Antony Blinken), Marea Britanie (secretarul de externe David Cameron) și Suedia.

Care este ținta întâlnirii?

Obținerea de sprijin financiar și militar pentru Ucraina. Elysée spune: „Mesajul nostru de luni va fi să arătăm hotărârea noastră de a face tot ce este necesar pentru a învinge Rusia. Nu suntem fataliști. Suntem hotărâți”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Într-un context de presiune tot mai mare din partea rușilor, de deficit de muniție pe partea ucraineană, obiectivul este de a strânge rândurile aliaților și de a crea dubii privind Rusia, președintele Putin și aparatul sau militar. Întâlnirea de lucru, care va lua forma unei „discuții foarte deschise”, ar trebui să permită abordarea problemei cruciale a sprijinului financiar și militar pentru Ucraina, în timp ce ajutorul american este în prezent înghețat.

Citește și