• După sosirea lor la Seul duminică, Premierul din China, Li Qiang și premierul din Japonia, Fumio Kishida vor avea discuții bilaterale cu Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol.
  • Coreea de Sud și Japonia sunt amândouă democrații vibrante și aliați militari cheie ai SUA în regiune, dar legăturile lor din ultimii ani au suferit un regres uriaș.
  • Oficialii sud-coreeni și chinezi și-au exprimat speranța că întâlnirea trilaterală va spori cooperarea tripartită.

Liderii Chinei și Japoniei au sosit duminică la Seul pentru a se întâlni separat cu Președintele Coreei de Sud, cu o zi înainte de a se reuni pentru prima lor întâlnire trilaterală din ultimii patru ani, conform AP News.

Nu se așteaptă niciun anunț major de la reuniunea trilaterală Coreea de Sud-China-Japonia de luni. Dar simpla reluare a discuțiilor lor la cel mai înalt nivel, la trei, este un semn bun și sugerează că cei trei vecini asiatici sunt intenționați să își îmbunătățească relațiile.

O reuniune trilaterală a liderilor ar fi trebuit să aibă loc anual, după întâlnirea lor inaugurală din 2008. Dar reuniunea a stagnat de la ultima, care a avut loc în decembrie 2019 la Chengdu, China, din cauza pandemiei COVID-19 și a legăturilor complexe dintre cele trei țări.

Recomandări

CRESC INVESTIȚIILE ÎN ARME NUCLEARE
ÎNCEPE EXAMENUL DE BACALAUREAT
INSIDE OUT 2 DOBOARĂ RECORDUL
PLAJELE DIN SINGAPORE, ACOPERITE DE PETROL
PUTIN ÎȘI APROVIZIONEAZĂ BUNCĂRUL
CELINE DION: MĂ VOI ÎNTOARCE

După sosirea lor la Seul duminică, Premierul chinez Li Qiang și premierul japonez Fumio Kishida vor avea discuții bilaterale cu Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol pentru a discuta despre modalități de promovare a cooperării și alte probleme, potrivit oficialilor sud-coreeni. Li și Kishida sunt așteptați să se întâlnească și la nivel bilateral.

Atunci când Yoon, Li și Kishida se vor întâlni luni pentru o sesiune trilaterală, vor discuta despre cooperarea în șase domenii specifice – schimburi interumane, schimbări climatice, comerț, probleme de sănătate, tehnologie și răspunsuri la dezastre, potrivit biroului prezidențial din Coreea de Sud.

Subiecte sensibile precum programul nuclear al Coreei de Nord, pretențiile Chinei asupra Taiwanului autoguvernat și disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud nu se numără printre punctele oficiale de pe ordinea de zi. Dar unii experți spun că programul nuclear al Coreei de Nord – care reprezintă o amenințare majoră la adresa securității Coreei de Sud și a Japoniei – va fi probabil discutat de cei trei lideri, deși nu este clar dacă și în ce măsură vor face public conținutul discuțiilor.

Cei trei vecini sunt parteneri comerciali importanți unul pentru celălalt, iar cooperarea lor este esențială pentru promovarea păcii și prosperității regionale. Împreună, acestea reprezintă aproximativ 25% din produsul intern brut global. Însă cele trei țări au fost implicate în mod repetat în dispute acerbe din cauza unei serii de probleme istorice și diplomatice care își au originea în atrocitățile comise de Japonia în timpul războiului. Ascensiunea Chinei și eforturile Statelor Unite de a-și consolida alianțele asiatice au avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra legăturilor dintre cele trei țări în ultimii ani.

Coreea de Sud și Japonia sunt amândouă democrații vibrante și aliați militari cheie ai SUA în regiune, dar legăturile lor din ultimii ani au suferit un regres uriaș din cauza problemei muncitorilor forțați coreeni în perioada colonială japoneză 1910-45. Legăturile bilaterale s-au încălzit dramatic începând de anul trecut, când Yoon a făcut un pas important pentru a trece dincolo de nemulțumirile istorice pentru a face față provocărilor comune, cum ar fi amenințările nucleare nord-coreene, intensificarea rivalității dintre China și SUA și vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare.

Din 2022, Coreea de Nord s-a angajat într-o serie de teste de armament provocatoare fără precedent pentru a construi rachete nucleare puternice, capabile să lovească locații-cheie din SUA continentale, Coreea de Sud și Japonia. Ca răspuns, Coreea de Sud, Japonia și SUA și-au extins parteneriatul trilateral de securitate, dar acest lucru a atras reproșuri din partea Chinei și a Coreei de Nord.

Coreea de Sud, Japonia și SUA doresc ca China – principalul aliat și canal economic al Coreei de Nord – să își folosească influența pentru a convinge Nordul să renunțe la ambițiile sale nucleare. Dar se crede că China a sprijinit în mod clandestin Nordul sărăcit.

Înainte de plecarea sa de pe aeroportul Haneda din Tokyo, Kishida a declarat că este „foarte semnificativ” ca liderii celor trei țări să se întâlnească și să discute despre domeniile de cooperare dintre ele și despre alte probleme regionale și internaționale.

Oficialii sud-coreeni și chinezi și-au exprimat, de asemenea, speranța că întâlnirea trilaterală va spori cooperarea tripartită.

Între timp, China și-a trimis întotdeauna Premierul, oficialul nr. 2 al țării, la reuniunea trilaterală a liderilor, încă de la prima sesiune din 2008. Observatorii spun că, anterior, China a susținut că, sub conducerea colectivă de atunci, premierul său se ocupa în principal de afacerile economice și era cel mai potrivit pentru a participa la reuniune, care se concentrează în mare parte pe probleme economice.

Însă aceștia spun că China s-ar putea confrunta cu mai multe cereri pentru ca Președintele Xi Jinping să participe, deoarece a concentrat puterea în mâinile sale și a sfidat normele conducerii colective.

Citește și