• Nadal a ratat turneul de anul trecut din cauza unei accidentări și, în condițiile în care retragerea este o posibilitate mai târziu în acest an, este suficient de apt să se întoarcă.
  • Djokovic a ajuns în semifinale la Monte Carlo la începutul turneului, pierzând în fața lui Casper Ruud, învins anul trecut în finala de la Roland Garros.
  • Decizia Emmei Răducanu de a nu încerca să se califice o lasă pe Harriet Dart ca singura altă britanică de pe tabloul principal.

Toți ochii vor fi ațintiți asupra lui Rafael Nadal, cât timp cel mai bun campion de la Roland Garros își va face revenirea – și potențialul adio – la ediția din acest an a turneului, scrie BBC.

Un al 15-lea titlu de simplu masculin pentru spaniol, un record, pare puțin probabil, chiar dacă tragerea la sorți pare deschisă, în timp ce Novak Djokovic încearcă să-și apere coroana.

La simplu feminin pare mai ușor de prezis, deoarece tripla campioană Iga Swiatek încearcă să își continue dominația recentă.

Recomandări

CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
E BĂTAIE PE POSTUL LUI DRULĂ
CIUCĂ VREA CANDIDAȚI DIFERIȚI LA PREZIDENȚIALE
CRESC INVESTIȚIILE ÎN ARME NUCLEARE
ÎNCEPE EXAMENUL DE BACALAUREAT
INSIDE OUT 2 DOBOARĂ RECORDUL

Deși nimic nu este sigur în sport, Nadal a fost aproape de a ridica Cupa Mousquetaires. Regele zgurii a dominat la Paris, pierzând doar trei din cele 115 meciuri disputate aici.

Spaniolul în vârstă de 37 de ani a ratat turneul de anul trecut din cauza unei accidentări și, în condițiile în care retragerea este o posibilitate mai târziu în acest an, este suficient de apt să se întoarcă pentru ceea ce el spune că are „mari șanse” să fie ultima dată.

Nadal a fost întâmpinat ca un erou atunci când s-a antrenat pe terenul Philippe Chatrier în această săptămână, mii de fani venind să îl urmărească. Modul în care Nadal se va descurca atunci când va începe turneul a fost în centrul dezbaterilor, iar el se confruntă cu o sarcină incredibil de dificilă în primul rând împotriva pretendentului la titlu Alexander Zverev.

Un alt jucător foarte îndrăgit care va spune la revedere este Andy Murray.

La fel ca Nadal, britanicul în vârstă de 37 de ani intenționează să se retragă în acest sezon și a prevăzut o revenire la Paris, unde a fost vicecampion în 2016, înainte de a se opri.

Planurile lui Murray au fost cât pe ce să fie zădărnicite când și-a rupt ligamentele gleznei în martie, dar a revenit pe teren săptămâna trecută, după ce a decis să nu se opereze.

Înainte de Openul Australiei din acest an, se credea că Djokovic ar putea să își continue dominația din 2023 în noul sezon. Sârbul în vârstă de 37 de ani a ajuns în semifinale la Melbourne, dar nu a fost nici pe departe aproape de nivelurile sale înalte pe tot parcursul.

De la înfrângerea în fața eventualului campion Jannik Sinner, au fost câteva luni turbulente în cariera celui care a fost de 24 de ori campion de Grand Slam. Antrenorul Goran Ivanisevic și preparatorul fizic Marco Panichi, membri de lungă durată ai echipei lui Djokovic, au plecat după eliminarea timpurie a numărului unu mondial la Indian Wells.

Djokovic a ajuns în semifinale la Monte Carlo la începutul turneului, pierzând în fața lui Casper Ruud, învins anul trecut în finala de la Roland Garros, dar incertitudinea din jurul său a ieșit din nou în evidență la Openul Italiei. Djokovic a fost lovit din greșeală în cap de o sticlă de apă metalică după victoria din deschidere și s-a simțit împiedicat de urmările acesteia într-o înfrângere șocantă în fața lui Alejandro Tabilo două zile mai târziu.

Medicii din Serbia au declarat ulterior că Djokovic a prezentat semne de comoție și, după o înfrângere în semifinala de vineri de la Geneva, va fi interesant de văzut în ce formă se află principalul favorit.

„Bineînțeles că sunt îngrijorat. Nu am jucat deloc bine în acest an”, a declarat Djokovic. „Nu mă consider un favorit la Roland Garros”.

Djokovic nu este singurul jucător de top masculin cu întrebări legate de forma sa. Nici italianul Sinner și nici spaniolul Carlos Alcaraz nu au jucat recent din cauza accidentărilor. Dar germanul Zverev a câștigat titlul de la Roma, în timp ce Ruud, de două ori finalist, este posibil să fie un concurent. El s-a încălzit pentru turneu prin victoria asupra lui Tomas Machac în finala Openului de la Geneva de sâmbătă.

Principalul favorit Swiatek a vorbit despre faptul că Nadal este idolul său, iar polonezul de 22 de ani devine rapid la fel de dominant ca la începutul carierei sale. Swiatek candidează pentru un al patrulea titlu la Roland Garros în cinci ani, după ce a câștigat 28 din cele 30 de meciuri disputate acolo.

Campioana de la Australian Open, Aryna Sabalenka, a ajuns în semifinale anul trecut, dar înfrângerile belarusei în finalele de la Madrid și Roma arată că nu a reușit încă să o înfrunte pe Swiatek pe suprafața ei preferată.

Coco Gauff, a treia favorită americană, încearcă de asemenea să descopere cum să descompună jocul lui Swiatek, pierzând semifinala de la Roma, ceea ce reprezintă a zecea înfrângere în 11 întâlniri.

Danielle Collins, care se va retrage în curând din activitate, înregistrează cel mai bun parcurs al carierei sale și va fi periculoasă – a ajuns sâmbătă în finala Openului de la Strasbourg, dar a pierdut în fața lui Madison Keys.

Karolina Muchova, vicecampioana de anul trecut, este eliminată din cauza unei accidentări la încheietura mâinii. Succesul britanicilor la Openul Franței a fost rar, cu o singură campioană la simplu – Sue Barker în 1976 – de când a început era Open în 1968. Katie Boulter este cea mai bine clasată jucătoare britanică, pe locul 28 în lume, dar are puțin pedigree pe zgură și joacă pentru prima dată pe tabloul de la Openul Franței.

Decizia Emmei Răducanu de a nu încerca să se califice o lasă pe Harriet Dart ca singura altă britanică de pe tabloul principal.

La masculin, lui Murray i se alătură Cameron Norrie, Jack Draper și Dan Evans. Având în vedere tragerile la sorți dificile, accidentările și forma lor recentă, oricare dintre cei șase britanici care ajung în a doua săptămână ar fi considerat un rezultat decent.

Cu un simplu masculin care pare imprevizibil, ar putea fi momentul ca Zverev să obțină titlul de Grand Slam pe care talentul său îl promite de mult timp. Cu toate acestea, performanțele germanului în vârstă de 27 de ani la Roland Garros se vor desfășura în paralel cu un proces privind acuzațiile de violență domestică. În noiembrie, Zverev a primit un ordin de penalizare și a fost amendat după ce a fost acuzat că și-a abuzat fizic fosta iubită.

Întrebat la conferința de presă de dinaintea turneului dacă acest caz i-a afectat pregătirea, Zverev a spus: „Nu, deloc. Până la urmă, cred în sistemul german. De aceea pot juca calm și cred că rezultatele mele au arătat acest lucru”.

Citește și