• Imaginile cu masacrul de la Bucea, din Ucraina, lasă urme adânci, iar lideri din întreaga lume îl condamnă ferm pe preşedintele rus Vladimir Putin şi forţele ruseşti.
  • Unii dintre ei îl cataloghează pe preşedintele rus „criminal de război”, iar alţii spun că în Bucea a fost „genocid”.
  • Ambasadorul Indiei la Naţiunile Unite a condamnat uciderea civililor din suburbia Kievului

Imaginile cu masacrul de la Bucea, din Ucraina, lasă urme adânci, iar lideri din întreaga lume îl condamnă ferm pe preşedintele rus Vladimir Putin şi forţele ruseşti. Unii dintre ei îl cataloghează pe preşedintele rus „criminal de război”, iar alţii spun că în Bucea a fost „genocid”.

Unii lideri îl cataloghează pe Putin drept „criminal de război” şi consideră violenţele care au avut loc în oraşul Bucha „genocid”, scrie CNN. În timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat în repetate rânduri forţele ruseşti de comiterea unui genocid în ţara sa, alţi lideri nu au preluat această acuzaţie. Afirmaţia având greutate juridică complexă, sunt în curs de desfăşurare anchete privind crimele de război care ar fi fost comise de forţele ruseşti.

Cu toate acestea, dovezile privind decesele civililor din Bucea au stârnit totuşi o condamnare globală a masacrului şi au declanşat noi reacţii din partea Occidentului. Preşedintele polonez Andrzej Duda l-a numit miercuri pe preşedintele rus Vladimir Putin un „criminal de război”, spunând că niciun lider mondial nu ar trebui să mai vorbească cu el după numeroasele „masacre” comise de forţele ruse în Ucraina. Despre violenţele din oraşul Bucea el a spus că „îndeplinesc trăsătura unui genocid”.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Auzim despre denazificarea Ucrainei. Este un nonsens, o prostie, o propagandă rusă flagrantă care caută un pretext fals pentru a face un masacru şi a ucide oameni, iar faptul că sunt ucişi civili arată cel mai bine care este scopul invaziei ruseşti: să stingă naţiunea ucraineană„, a declarat Duda, la CNN, într-un interviu acordat la Varşovia. Liderul polonez a spus că scenele din Ucraina nu s-au mai văzut din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi că ele sunt un ecou al „aceluiaşi model de crime sovietice”, adăugând că astfel de crime de război au fost comise de Moscova nu doar la Bucea, „ci în toată Ucraina”.

„Sper că nimeni din comunitatea internaţională, după ceea ce am văzut în Ucraina, nu va mai vorbi niciodată cu Vladimir Putin. Sper că nimeni nu-l va mai considera pur şi simplu un lider sau un politician decent şi corect”, a spus el. Franţa a calificat moartea civililor la Bucea drept „un nou pas în infern” şi a promis că se va asigura că un astfel de act „nu va rămâne nepedepsit”.

Franţa este, de asemenea, în favoarea unui regim de sancţiuni mai dure împotriva Rusiei, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, în timpul unei conferinţe de presă. „După aceste masacre, trebuie să mergem mai departe”, a spus el.

Preşedintele [Macron] i-a spus preşedintelui Zelenski că nu avem tabuuri în ceea ce priveşte sancţiunile şi a repetat că suntem pregătiţi pentru măsuri drastice privind importurile de cărbune şi petrol rusesc”.

Premierul britanic Boris Johnson a sugerat că atrocităţile comise de Rusia în oraşul ucrainean Bucea şi în alte părţi sunt aproape „genocid” şi a promis că vor urma mai multe sancţiuni. „Mă tem că, atunci când te uiţi la ceea ce se întâmplă în Bucha, la dezvăluirile pe care le vedem din ceea ce a făcut [preşedintele rus Vladimir] Putin în Ucraina, care, ştiţi, sunt aproape un genocid, nu este de mirare că oamenii reacţionează în felul în care o fac”, a declarat Johnson miercuri.

Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a descris crimele de la Bucea, la periferia Kievului, drept „crime de război”.

„Încă o dată, o ţară mare şi puternică a invadat un vecin mai mic, fără nicio justificare”, a scris el pe Twitter. „Încă o dată, pământul este îmbibat cu sângele unor civili nevinovaţi. Imaginile şi mărturiile din Ucraina sunt îngrozitoare. Forţele ruseşti au comis crime de război împotriva unei populaţii civile lipsite de apărare. Condamn cu fermitate aceste crime de război”.

Aşa cum s-a întâmplat de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, comentariile lui Lapid – făcute pentru prima dată în timp ce vorbea alături de omologii săi greci şi ciprioţi – au fost în contrast puternic cu cele ale premierului israelian, Naftali Bennett. În timp ce Bennett a condamnat, de asemenea, crimele de la Bucea, el nu a dat vina pe Rusia.

Suntem şocaţi de imaginile îngrozitoare care vin de la Bucea, scene teribile, şi le condamnăm cu tărie”, a declarat Bennett după ce s-a adresat soldaţilor israelieni din Cisiordania. „Imaginile sunt foarte dure. Suferinţa cu care se confruntă poporul ucrainean este uriaşă şi facem tot ce putem pentru a ajuta”.

Ambasadorul Indiei la Naţiunile Unite a condamnat uciderea civililor din suburbia Kievului, marcând o schimbare notabilă în abordarea publică a oficialilor indieni faţă de invazia Ucrainei de către partenerul Indiei, Rusia.

T.S. Tirumurti, reprezentantul permanent al Indiei la ONU, a calificat rapoartele privind crimele ca fiind „profund îngrijorătoare” în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de marţi.

Condamnăm fără echivoc aceste crime şi susţinem apelul pentru o anchetă deschisă”, a declarat Tirumurti, fără a numi, însă, Rusia.

„Situaţia din Ucraina nu a arătat nicio îmbunătăţire semnificativă de când Consiliul a discutat ultima dată această problemă. Situaţia nu a făcut decât să se deterioreze, la fel ca şi consecinţele sale umanitare”, a spus el.