- Liderii militari ruși de rang înalt au avut conversații pentru a discuta când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina.
- Oficialii americani spun că nu există nici o dovadă clară că rușii mutau arme nucleare la fața locului sau luau alte măsuri tactice pentru a se pregăti pentru un atac.
- New York Times mai relatează că președintele rus Vladimir Putin nu a fost implicat direct în aceste discuții specifice.
Liderii militari ruși de rang înalt au avut conversații pentru a discuta când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina, potrivit mai multor oficiali americani de rang înalt. Oficialii americani spun că nu există nici o dovadă clară că rușii mutau arme nucleare la fața locului sau luau alte măsuri tactice pentru a se pregăti pentru un atac.
Advertisment
New York Times mai relatează că președintele rus Vladimir Putin nu a fost implicat direct în aceste discuții specifice, dar întâlnirile sugerează că declarațiile repetate ale lui Putin privind utilizarea armelor nucleare ar putea fi mai mult decât amenințări. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că aceste conversații au loc, iar dezvăluirea a alarmat administrația guvernamentală americană.
Nu este clar când anume au avut loc conversațiile, iar oficialii nu au vrut să ofere New York Times detalii despre momentul în care liderii militari au crezut că Moscova va lua în considerare serios un atac nuclear.
Recomandări
John F. Kirby, un oficial al Consiliului Național de Securitate, a refuzat să comenteze „detaliile” reportajului din New York Times, dar a declarat că Statele Unite au fost „clare încă de la început că, comentariile Rusiei privind potențiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare” și că oficialii le iau în serios.
Pentagonul estimează că Rusia deține un stoc de până la 2.000 de arme nucleare tactice, care ar putea fi toate utilizate în numeroase moduri, inclusiv cu rachete sau obuze de artilerie. Armele nucleare nu au mai fost folosite în război de mai bine de 75 de ani. Dar experții militari spun că ar schimba fundamental forma războiului.
Bombardamentele nucleare de la Hiroshima și Nagasaki din 1945 au ucis între 129.000 și 226.000 de persoane, majoritatea civili, și rămân singura utilizare a armelor nucleare în conflicte armate. Putin și alți oficiali de la Kremlin au amenințat în repetate rânduri că vor folosi arme nucleare tactice, iar în ultimele săptămâni au lansat afirmații nefondate potrivit cărora Ucraina plănuiește să folosească o „bombă murdară” împotriva trupelor rusești.
O bombă murdară este o bombă convențională îmbogățită cu materiale radioactive, biologice sau chimice care sunt împrăștiate într-o explozie. Ucraina a negat în mod repetat acuzațiile, numindu-le o diversiune și o încercare flagrantă a Rusiei de a-și justifica propria escaladare și potențiala utilizare a armelor nucleare.
Pe măsură ce pierderile lui Putin pe câmpul de luptă continuă să crească, liderii occidentali și experții militari sunt din ce în ce mai îngrijorați că un atac ar putea fi mai probabil, pe măsură ce crește presiunea asupra liderului rus.
Liderii NATO au avertizat Moscova că se vor confrunta cu „consecințe grave” dacă va folosi arme nucleare în Ucraina, iar ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că Putin ar trebui să fie clar că pentru Marea Britanie și aliații noștri, „orice utilizare a armelor nucleare ar schimba natura conflictului”.
Partenerii noștri