• Liderii Uniunii Europene au convenit joi să invite Bosnia să deschidă negocierile de aderare la UE.
  • Țara balcanică va trebui să întreprindă mai multe reforme înainte de începerea propriu-zisă a discuţiilor.
  • Decizia este privită la scară largă ca un pas istoric pentru Bosnia.

Liderii Uniunii Europene au convenit joi să invite Bosnia să deschidă negocierile de aderare la UE, subliniind în acelaşi timp că ţara balcanică va trebui să întreprindă mai multe reforme înainte de începerea propriu-zisă a discuţiilor, relatează Reuters.

Felicitări! Locul vostru este în familia noastră europeană”, le-a transmis bosniacilor Charles Michel, preşedintele Consiliului European al liderilor UE, într-o postare pe X, după ce a anunţat decizia, luată în cadrul unui summit care are loc la Bruxelles.

Decizia de astăzi este un pas important pe drumul vostru spre UE. Acum, trebuie să continue munca asiduă, astfel încât Bosnia şi Herţegovina să avanseze în mod constant, aşa cum îşi doreşte poporul vostru”, a scris Charles Michel.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

Decizia este privită la scară largă ca un pas istoric pentru Bosnia, sporind speranţele că ţara ar putea depăşi instabilitatea marcată de rivalităţi etnice şi ameninţări de secesiune, la aproape trei decenii de la sfârşitul unui război devastator.

Astăzi este una dintre cele mai bune zile din istoria Bosniei şi Herţegovinei”, a declarat ministrul de externe Elvedin Konakovic pentru postul de televiziune N1, în timp ce bulevardul principal din Sarajevo era decorat cu sute de steaguri ale UE.

Pe de altă parte, Consiliul European salută progresele înregistrate de Ucraina şi de Republica Moldova în ceea ce priveşte avansarea reformelor necesare pe calea lor către UE. Ca urmare a prezentării proiectelor-cadru de negociere pentru Ucraina şi Republica Moldova, Consiliul European invită la adoptarea lor rapidă şi la avansarea demersurilor fără întârziere.

Citește și