• Liderii UE se confruntă cu distribuirea vaccinurilor
  • Cancelarul austriac critică planurile de alocare a unor doze suplimentare Pfizer
  • UE a exportat 77 de milioane de doze de vaccin şi a folosit 88 de milioane

Liderii europeni nu reușesc să ajungă la o înţelegere despre cum să împartă vaccinul. Mărul discordiei sunt 10 milioane de doze de Pfizer, care vor fi livrate în al doilea semestru şi din care Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, a cerut mai mult.

Sebastian Kurz a cerut mai mult vaccin nu doar pentru Austria, ci şi pentru Cehia şi Croaţia şi a anunţat că se va opune oricărei decizii prin care nu va primi mai mult vaccin.

Angela Merkel şi premierul olandez, Mark Rutte, au spus că nu există un motiv pentru care Austria să primească mai mult vaccin, pentru că nu stă rău cu rata infectării şi nu a fost puternic afectată de cantitatea redusă trimisă de Astra Zeneca.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Mark Rutte spune că mai multe doze ar trebui să primească Bulgaria, Croaţia şi Letonia.

Cum se face împărţirea vaccinurilor

Mecanismul european presupune ca fiecare ţară să aibă acces la un număr de doze proporţional cu populaţia sa. Iar Austria a fost de acord cu acest sistem.

Contractele sunt semnate de fiecare ţară în parte şi statele membre pot opta pentru o cantitate mai mică decât ceea ce i se cuvine. Mai multe state sunt acum în criză, pentru că au mizat pe AstraZeneca, iar compania a livrat la începutul anului o treime din dozele pe care le-a promis.

Ursula von der Leyen a spus că, la începutul acestui an, Uniunea Europeană a exportat 77 de milioane de doze de vaccin şi a folosit 88 de milioane, dintre care 21 de milioane în Marea Britanie.

Printre acestea şi un milion de doze de AstraZeneca în Marea Britanie.
Financial Times scrie că acestea nu ar fi suplinit discrepanţa dintre rata vaccinării din UK şi cea din Uniune, dar livrările către Marea Britanie i-au înfuriat pe liderii europeni, care nu au primit în schimb vaccin produs în Regatul Unit.