• Kilicdaroglu a făcut miercuri comentarii în care a acuzat guvernul că a permis intrarea în țară a unui număr exagerat de 10 milioane de migranți neregulamentari”.
  • Economistul a avertizat că numărul de migranți din Turcia, care are o populație de 85 de milioane de locuitori, ar putea ajunge la 30 de milioane.
  • Kilicdaroglu a mers mai departe joi, afirmând că Erdogan nu a protejat frontierele și onoarea Turciei”.

Liderul opoziției turce și candidat la președinție, Kemal Kilicdaroglu, a promis că va trimite acasă 10 milioane de refugiați” dacă va câștiga în turul doi al alegerilor din 28 mai, în timp ce trece la un ton mult mai anti-migranți pentru a încerca să câștige voturi și să-l învingă pe președintele Recep Tayyip Erdogan, scrie Al Jazeera.

Kilicdaroglu, candidatul unei alianțe de opoziție formată din șase partide, a făcut miercuri comentarii în care a acuzat guvernul că a permis intrarea în țară a unui număr exagerat de 10 milioane de migranți neregulamentari”. Economistul a avertizat că numărul de migranți din Turcia, care are o populație de 85 de milioane de locuitori, ar putea ajunge la 30 de milioane, fără a furniza însă nicio dovadă pentru cifrele pe care le-a citat.

Kilicdaroglu a mers mai departe joi, afirmând că Erdogan nu a protejat frontierele și onoarea [Turciei]”.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE

Ați adus cu bună știință mai mult de 10 milioane de refugiați în această țară”, a spus Kilicdaroglu. O anunț aici – de îndată ce voi ajunge la putere, voi trimite toți refugiații acasă. Punct.”

Sirienii au început să fugă în Turcia și în alte națiuni începând din 2011, când președintele Bashar al-Assad a zdrobit o revoltă împotriva puterii sale și a provocat izbucnirea războiului. Turcia a primit mai mulți refugiați sirieni decât orice altă țară. Aproximativ 3,6 milioane sunt înregistrați în țară.

Turcii, în general, i-au primit bine pe refugiați la început, dar țara se confruntă acum cu o criză economică deoarece valoarea lirei s-a prăbușit și inflația a crescut vertiginos, ceea ce a dus la creșterea resentimentelor împotriva sirienilor și a altor populații de refugiați și migranți. Naționaliștii au profitat de criza economică și de politica relativ primitoare a Turciei față de refugiați pentru a ataca guvernul.

Comentariile lui Kilicdaroglu au declanșat dezbateri pe rețelele de socializare. Sami Hamdi, directorul general al International Interest, o firmă de risc politic axată pe Orientul Mijlociu, a scris pe Twitter că liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) s-a întors la xenofobia naturală” a partidului său.

Citește și