• Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a și perioada de doliu au costat guvernul britanic o sumă totală estimată la 162 de milioane de lire sterline, potrivit Trezoreriei.
  • Moartea sa, la 8 septembrie 2022, a declanșat 10 zile de doliu național, urmate de funeralii de stat la 19 septembrie.
  • O detaliere a costurilor arată că Ministerul de Interne a plătit cea mai mare sumă pentru înmormântare și evenimentele conexe.

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a și perioada de doliu au costat guvernul britanic o sumă totală estimată la 162 de milioane de lire sterline, potrivit Trezoreriei. Moartea sa, la 8 septembrie 2022, a declanșat 10 zile de doliu național, urmate de funeralii de stat la 19 septembrie. O detaliere a costurilor arată că Ministerul de Interne a plătit cea mai mare sumă pentru înmormântare și evenimentele conexe, scrie Sky News.

În această perioadă, sute de mii de oameni au venit la Londra pentru a-i aduce un omagiu în timpul ceremoniei de depunere a jurământului în Westminster Hall.

Secretarul-șef al Trezoreriei, John Glen, a declarat că moartea reginei Elisabeta a II-a a fost un „moment de o importanță națională uriașă” și că guvernul a trebuit să se asigure că evenimentele din jur „s-au desfășurat fără probleme și cu un nivel adecvat de demnitate, asigurând în același timp, în orice moment, siguranța și securitatea publicului”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

O defalcare a costurilor furnizate de guvern a arătat că Ministerul de Interne a plătit cea mai mare sumă, 74 de milioane de lire sterline, urmat de Departamentul pentru Cultură, Media și Sport, care a acoperit 57,4 milioane de lire sterline

Cât au plătit guvernele

Guvernul scoțian a suportat costuri de 18,8 milioane de lire sterline, în timp ce guvernul galez și biroul din Irlanda de Nord au plătit aproximativ 2 milioane de lire sterline fiecare.

Trezoreria a declarat că guvernelor scoțian și galez și biroul din Irlanda de Nord le-au fost rambursate integral pentru costurile respective.

La funeraliile reginei Elisabeta au participat lideri mondiali, printre care președintele american Joe Biden, premierul canadian Justin Trudeau, premierul neozeelandez Jacinda Ardern și președintele francez Emmanuel Macron.

Consiliul Național al Șefilor de Poliție a declarat că evenimentul a fost cea mai mare operațiune de poliție desfășurată vreodată în Marea Britanie – înaintea ceremoniilor de deschidere și închidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

Citește și