- Restricţiile de călătorie din Belarus au creat riscuri pentru „coridorul umanitar” pe care Lituania l-a deschis pentru belaruşi anul trecut
- Poliţia de frontieră din Belarus a anunţat recent că doar cei care deţin permise de şedere permanente vor fi lăsaţi să părăsească ţara
- O mişcare care, potrivit opoziţiei din Belarus, a făcut ca cetăţenii să fie „ostatici în propria ţară”
Restricţiile de călătorie din Belarus au creat riscuri pentru „coridorul umanitar” pe care Lituania l-a deschis pentru belaruşi anul trecut, relatează LRT. Cu toate acestea, oamenii care fug de regim îşi vor găsi întotdeauna refugiul în Lituania, a declarat ministrul de interne Agne Bilotaite.
Advertisment
Anul trecut, Lituania a luat măsuri pentru a facilita intrarea belaruşilor care fug din ţară, după alegerile prezidenţiale din luna august. Celor care pleacă din Belarus li se acordă o viză Schengen în urma unei proceduri simplificate, pe care oficialii lituanieni o numesc „coridorul umanitar”.
Poliţia de frontieră din Belarus a anunţat recent că doar cei care deţin permise de şedere permanente, care nu intră în sfera vizelor „umanitare”, vor fi lăsaţi să părăsească ţara. O mişcare care, potrivit opoziţiei din Belarus, a făcut ca cetăţenii să fie „ostatici în propria ţară”.
Recomandări
„Există un risc pentru coridorul umanitar, aşa că vor fi căutate soluţii pentru a ajutate personalele persecutate de regim”, a declarat ministrul Bilotaite.
Cu toate acestea, ea a spus că Lituania nu intenţionează să suspende sau să revizuiască procedura de acordare a intrării belaruşilor din motive umanitare.
„Permisele de intrare umanitară sunt eliberate în mod regulat şi nu există planuri de modificare sau suspendare a acestei proceduri”, a mai declarat ea.
Lituania a ridicat şi va continua să ridice problema asistenţei belaruşilor persecutaţi „în toate formatele UE”, potrivit ministrului.
Ministerul de Interne a declarat că un total de 818 cetăţeni belaruşi au fost autorizaţi să vină în Lituania din motive umanitare începând cu 11 august 2020. Au sosit aproximativ 384 de persoane şi 155 au solicitat azil.
Poliţia de frontieră notează că numărul de belaruşi care trec în Lituania în mod ilegal a crescut în ultima perioadă.
În prezent, un total de 25.600 de cetăţeni belaruşi au dreptul să locuiască în Lituania, inclusiv 22.300 cu permise temporare.
Partenerii noștri